вівторок, 23 липня 2013 р.

«Дорога довжиною 1025 років» /Християнству – 1025/

В бібліотеці розгорнуто книжкову виставку «Дорога довжиною 1025 років» /Християнству – 1025/, присвячену багатолітній християнські історії, яка бере свій початок ще у                   Х столітті. Книжкова виставка – це сторінки історії християнства.       

Розділи виставки:                                                
I - II тисячоліття н.е. - Київська Русь увійшла в християнський світ.                                   
ІХ – ХІІІ ст.. – Перехідний етап в розвитку християнства на терені сучасної  України           ІІ пол.. ХІІІ ст.. – повне утвердження християнства.
                                                        
В 988 році князь Володимир Великий запровадив християнство в його східному                       /візантійсько –слов»янському/ обряді як державну релігію Київської Русі. Це сталося перед тим, як великий церковний розкол 1054 року розділив християнський Схід і Захід. Київська Церква успадкувала традиції візантійського Сходу і була частиною Константинопольського патріархату.
 
Незважаючи на те, що між Константинополем та Римом існували суперечки, київські ієрархи намагалися зберегти християнську єдність. Посланці з Русі брали участь у соборах західної Церкви в Ліоні /1245/ та Констанці /1418/. Сам київський митрополит Ісидор був одним із ініціаторів Флорентійської унії /1439/.                                                                                                                                                              
Поки Київська митрополія працювала на відновлення єдності, на північ від Києва, у Москві, виникла нова митрополія. Московська Церква відмовилась визнати Флорентійську унію і відокремилась від давньої митрополії в Києві, проголосивши свою автокефалію /самоврядування/ у 1448 році. У 1589 році, скориставшись занепадом грецького православ»я та Константинополя під турецьким пануванням, Церква у Москві здобула статус патріархату.

Виставка працює до 15 серпня 2013 року.
                                   



       

Немає коментарів:

Дописати коментар