середу, 16 квітня 2014 р.

Іран - серце Азії

16 квітня бібліотека була наповнена красою і сонячним сяйвом багатовікового Ірану. Тут відбувся захід «Іран – серце Азії». В заході взяли участь студенти КНЛУ та університету сучасних знань. Присутні з задоволенням розповідали про історію та культуру Ірану, читали Омара Хайяма, Фердоусі, Сааді та ін..  З задоволенням присутні констатували, що                    культура Ірану належить до найрозвиненіших давніх цивілізацій світу. Слово «Іран», за самовизначенням його народу, означає «культура аріїв», які належали до індоєвропейської групи. Іран є однією з найдавніших держав і світі. Впродовж століть ця країна грала ключову роль на Сході. Мова народів Ірану – перська. Нинішня перська писемність створена на основі арабської.                                                                                       
Культура і цивілізація Ірану з давніх часів і до наших днів вважаються однією з важливих і блискучих культур світу. Література, створена перською мовою, а також культура і мистецтво, мають таку силу і дивовижну витонченість, що протягом історії була не лише мовою і культурою усіх племен-завойовників Ірану, але й розчинила їх у собі таким чином, що вони надавали серйозної уваги мові і літературі і стали поширювачами цієї культури.

Потім після ХУІІ відомі поети і письменники Європи опинилися під впливом цієї мови і культури, що стало причиною збільшення їх прихильників у світовому масштабі. Так, сьогодні знайдеться мало мов, на які б не перевели усі чи, принаймні, частину творів Фердоусі, Хайяма, Хафеза, Сааді, Моулаві.







Немає коментарів:

Дописати коментар