середу, 13 травня 2015 р.

Фундатор театру світової слави - Марко Кропивницький

До 175-річчя від дня народження Марка Лукича Кропивницького в бібліотеці відбулась зустріч з онуком Марка Лукича – Ігорем Кропивницьким. Ігор Олексійович розповів про свого славетного дідуся – фундатора театру світової слави.
Численні свідчення сучасників, документи, що зберігаються в музеях і архівах, засвідчують, що Кропивницькому належить найпочесніше місце у плеяді видатних діячів демократичної культури ХІХ століття. Якщо Т.Шевченко відкрив епоху в українській літературі, став родоначальником її демократичного напрямку, то продовжувачем цих традицій у письменстві, зокрема в драматургії, був Марко Кропивницький. З його ім"ям пов"язана ціла епоха в українському театрі. Він був неповторним, справді народним актором, режисером-реформатором, засновником українського класичного реалістичного театру, "Театру світової слави", що на той час було справжнім відкриттям. Він не лише великий актор, класик драматургії, а й відомий публіцист, поет, композитор, диригент, співак, перекладач. Талановитий керівник театру, чудовий педагог, який відшукував у народі таланти і виховував з них ентузіастів професійної сцени.
З ім"м Марка Кропивницького пов"язане перше прилюдне виконання, присвяченої йому композитором Данилом Крижанівським пісні на слова Т.Шевченка - "Реве та стогне Дніпр широкий", за що він ледве не поплатився арештом...
Священна сила пам"яті зобов"язує. Сьогодні, як ніколи, потрібні нам такі люди, люди сильні духом і серцем, спроможні втілити в життя те, про що мріяв Марко Кропивницький.     









Немає коментарів:

Дописати коментар