пʼятницю, 22 травня 2015 р.

За Україну, за її волю.Життя і смерть Євгена Коновальця

В бібліотеці відбулась презентація книжкової виставки «За Україну, за її волю (Життя і смерть Євгена Коновальця )», присвячену історії життя Євгена Михайловича Коновальця (14.06.1891 р. – 23.05.1938 р.). Ця людина створила найуспішніший український політичний проект минулого століття — ОУН ( Організацію Українських Націоналістів), яка об’єднала енергію двох поколінь — досвідчених вояків доби Української Народної Республіки та молодь генерації Бандери і Шухевича.
Хоробрий фронтовий офіцер австрійської армії, потрапивши до російського полону, тікає з нього, дістається у листопаді 1917 р. до Києва, створює і очолює Галицько-Буковинський курінь січових стрільців  ( у  1919 р. він перетворився на корпус ). Це була одна з найкращих частин української армії у війні за державність 1917—1921 років.
Коновалець не тільки вмів воювати, після поразки Української Національної Революції він зумів дати українцям нову надію і підняти їх на нову боротьбу, зробивши усе можливе, щоб об’єднати Схід і Захід України.
Коновалець фактично не мав особистого життя. Його життям були Січові Стрільці, Українська Військова Організація  ( УВО ), а згодом Організація Українських Націоналістів ( ОУН). Ні у Коновальця, ні в його найближчих співробітників і мови не було, щоб у назві нової політично-революційної організації використати слово фашизм чи націонал-соціалізм. 1928-1938 роки Організації Українських Націоналістів під проводом Коновальця залишаться найсвітлішими сторінками в історії революційної і підпільної боротьби цієї організації.
Історія не знає умовного стану, але кожна нормально мисляча людина може запитати себе, чи був би можливий розкол в ОУН, чи можливі були б контакти ОУН з західними союзниками у другій світовій війні і інша подальша доля України, якщо б Коновалець не був знищений у Роттердамі за наказом Сталіна.
 Вічна слава героям, які загинули і продовжують гинути в боротьбі за Українську соборну державу!





Немає коментарів:

Дописати коментар