понеділок, 15 травня 2017 р.

Пропонуємо книжкову виставку « Автор програмного документа Кирило-Мефодіївського братства », присвячену 200 - річчю від дня народження Миколи Івановича Костомарова ( 17.05.1817 - 19.04.1885 ).

Микола Костомаров ( літературний псевдонім Ієремія Галка, Іван Богучаров та інші ) – громадський і політичний діяч, історик, археограф і архівознавець, фольклорист і етнограф, письменник, літературознавець, критик. Майже весь радянський час твори Костомарова, який започаткував розробку філософії української ідеї, в Україні не друкувалися. В середній школі на нього був навішений ярлик буржуазно-ліберального діяча, який шукав класового примирення і ідеалізував давнину, а отже саме тому українська буржуазно-націоналістична історіографія  взяла на озброєння його постулати.
М.І. Костомаров – засновник Кирило-Мефодіївського братства, автор його програмних документів (« Книги буття українського народу », « Статуту Слов’ янського братства » ), прокламацій і відозв до українського, польського і російського народів, провідник ідеї незалежної української  держави, прихильник демократичних форм правління. 
З великою повагою до автора « Книга буття українського народу » характеризується в навчальних посібниках « Історія української філософії » В.С.Горського  ( Київ, «Наукова думка», 1997 ), « Історія філософської думки в Україні » І.В.Огородника, В.В.Огородника ( Київ, «Вища школа», 1999 ).
Надзвичайно актуальна в наш час протистояння авторитарній путінській Росії програмна стаття « Две русские народности », де Костомаров показав разючу відмінність українського національного характеру від російського.

Вивчаємо разом твори М.І.Костомарова, людини непересічної долі, одного із найближчих друзів, побратимів Тараса Шевченка, людини величезної культури й освіченості.  Праці М.І.Костомарова – це енциклопедія знань, життєвих доль визначних і простих людей, які проявили себе в історії.




Немає коментарів:

Дописати коментар