четвер, 15 жовтня 2015 р.

Літопис волі та звитяги

Напередодні Дня святої Покрови Пресвятої Богородиці, Дня українського козацтва, Дня створення Української повстанської армії /УПА/, Дня захисника України у нашій бібліотеці відбулось патріотичне свято «Літопис волі та звитяги». На свято були запрошені учні 10 – х класів та вчителі спеціалізованої школи №112 ім.Т.Г.Шевченка, студенти інституту ім..М.Драгоманова. читачі бібліотеки.                     З історичною довідкою про етапи становлення українського війська виступила бібліотекар бібліотеки Красіонова Оксана. Вона розповіла про те, що початок свято бере з IX століття.  Ця традиція прийшла з Візантії разом із запровадженням християнства у 988 році. 

Традиція вшанування Покрови як покровительки українського війська перейшла від руських князів до козацтва. Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят козаків, за що воно отримало другу назву – Козацька Покрова.  Тоді ж виник новий тип ікони – “Козацька Покрова”, де під омофором Богородиці зображуються українські ієрархи, гетьмани і козаки. Також саме на свято Покрови козаки проводили ради, на яких вибирали нового гетьмана або членів старшини.

Бібліотекар Редько А.Г. розповів про те, як день 14 жовтня пов’язаний з днем народження Української Повстанської /Повстанчої/ Армії. Учасники заходу були ознайомлені з історією збройного опору значної частини українського населення сучасних західних і північних областей України. Представлена інформація про діяльність ОУН/б/ і ОУН/м/, про військові дії антикомуністичних партизанів під проводом видатного діяча українського спротиву 1941 – 1942 рр. – Тараса Бульбу-Боровця, про життя і смерть командувача УПА Романа Шухевича. Присутні проінформовані про те, що досі точно невідома кількість вояків УПА, коли вона припинила своє існування, якими були її втрати.

Анатолій Гнатович представив книжкову виставку "Літопис волі та звитяги", в якій представлена література з фондів бібліотеки в ретроспективі від найдавніших козацьких часів до сьогодення.

 Далі студентки інституту ім..М.Драгоманова Яценко Тетяна, Саранюк Олена та Качан Маша  презентували нові книги про сучасний період новітньої історії України – книги Сергія Лойко "Аеропорт" та Євгена Положія "Іловайськ". Розповідь студенток супроводжувалась інтерв’ю кіборга та документальними фактами з зони АТО.                                                                   

Протягом заходу звучали патріотичні пісні у виконанні сімейного ансамблю "Маки".
Захід є важливим для формування патріотизму, любові до своєї Батьківщини та поваги до історії – адже  козацький рух є унікальним саме через волелюбний дух наших предків. Через козацтво створювалась наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї. Це довели і події громадянської війни,  діяльність ОУН, а головне – сьогоденні подвиги наших батьків, братів, синів.                       "Щоб шаблі не брали, кулі, щоб минали"











Немає коментарів:

Дописати коментар