понеділок, 23 травня 2016 р.

Маловідомий Франко: європейський світогляд Каменяра

Пропонуємо книжкову виставку « Маловідомий Франко:  європейський світогляд Каменяра », присвячену 100-річчю від дня  смерті І.Я.Франка.      
Іван Франко - постать велетенська й унікальна. Серед блискучого сузір’я світових геніїв важко назвати ім’я подібної до нього особистості.                                           
Найбільше видання Франкових творів налічує 50 томів. Але добре відомо ще з радянських часів ( на жаль, дуже не для багатьох ), що воно було далеко не повне! Під забороною були поезії « Розвивайся ти, високий дубе », « Не пора», « Гей, Січ іде », « Хрест » та багато інших, пізні громадсько-політичні твори Каменяра. Все це робилося для того, щоб показати Івана Франка в вигідному для комуністичного режиму і його ідеології світлі, довести – усупереч усім наявним фактам і здоровому глузду – що він був, якщо і не передвісником комунізму на теренах України, то « революційним демократом », послідовником російських « демократів-революціонерів », « найкращим другом » великого російського народу і т.д.                                              
Велика кількість суспільно-політичних праць Івана Франка (« Що таке поступ? », « Соціалізм і соціал-демократизм » та інші ) яскраво і переконливо демонструють перетворення молодого Франка з популяризатора соціалістичних теорій в одного з перших і одного з найпроникливіших критиків класової теорії Маркса-Енгельса. Зверніть увагу  на такі пророчі слова Івана Франка: « …Народна держава сталась би величезною народною тюрмою.  І стара біда – нерівність, вигнана дверима, вернула би вікном:  не було би визиску робітників через капіталістів, але була би всевладність керманичів – усе одно, чи родовитих, чи вибраних  - над мільйонами членів держави… Ні, соціял демократична « народна держава » , коли б навіть було можливим збудувати її, не витворила би раю на землі, а була би в найліпшім разі завадою для дійсного поступу ».           
Найцікавішими експонатами нашої книжкової виставки треба назвати том третій зібраних творів Богдана Кравціва, донедавна забороненого в Радянській Україні, працю Богдана Червака « Наперед українці » і книжку вибраних творів Івана Франка під назвою   « Під Украйни єднаймось прапор! ».  











Немає коментарів:

Дописати коментар