середу, 12 жовтня 2016 р.

Пропонуємо Вам книжкову виставку « Майстер часу », присвячену 135-річчю від дня народження Івана Кочерги.

  Іван Кочерга – видатний український драм
атург, « біла ворона » серед українських радянських письменників, кавалер радянського ордена Трудового Червоного прапора і Станіслава ІІІ ступеня ( від царя Миколи ІІ ). Його творчість ( п’єси « Свіччине весілля » та « Ярослав Мудрий » ) вивчають зараз учні старших класів України. До речі – перипетії п’єси « Свіччине весілля » в умовах підвищення тарифів на електрику актуальні і зараз.
Окрасою нашої виставки є надзвичайно цікава книга-документ, книга-спомин про справжнє, а не вміщене в енциклопедіях життя українських радянських письменників С.Цалика і П.Селігея « Таємниці письменницьких шухляд » ( Київ, 2011 ). У розділі 4 « Новорічні містерії Івана Кочерги » йдеться про письменницьку долю Івана Кочерги, яка не належала до щасливих і легких.  
П'єса «Майстри часу», попри те, що спочатку була відхилена українським реперткомом, перекладена російською мовою на Всесоюзному конкурсі драматургічних творів у 1934 p.  дістала (  під назвою «Годинникар і курка») третю премію ( а повинна була отримати першу – в конкурентах Олександр Корнійчук і  обидва вони з України! ). І саме Івану Кочерзі належала першість у зображенні візиту нечистої сили до країни більшовиків ( випередив Михайла Булгакова з його « Майстром і Маргаритою» ! ).
З 1938 р. Івана Кочергу припиняють друкувати й ставити ( жодного видання в Україні аж до 1944 р.). За кілька років - знову нищення і штучне замовчування. Коли постановку « Ярослава Мудрого » висунули на Сталінську премію, прізвище Івана Кочерги з подання викреслили ( в Україні мав бути лише один театральний драматург у ранзі сталінського лауреата - Олександр Корнійчук ).
Останні роки його життя були дуже важкими. На сцені, за винятком  « Ярослава Мудрого » у Харківському театру імені Т.Шевченка, його п’єси не йшли. Драматична поема « Пророк » про Тараса Шевченка викликала осуд у  компартійних літературознавців. Як пише Наталя Кузякіна у дуже цікавій книзі « Драматург Іван Кочерга » ( Київ, 1968 ) « У Кочерги Пантелеймон Куліш – щира, художня натура, та самовпевнена і гаряча, прихильна до царя й одверто ворожа до табору Чернишевського… Кочерга написав іншу п’єсу:  про жадання  Шевченком особистого щастя, присмеркову любов до бідної міщаночки Анюти, про активну людяність поета і про його останні дні ».
Зацікавить наших читачів і « Антологія модерної української драми », редактор, упорядник і автор вступних статтей Лариса М.Л.Залеська Онишкевич ( Київ-Едмонтон-Торонто, 1998 ) з дуже цікавим власним поглядом на життя і творчість Івана Кочерги, його п’єсу « Майстри часу » .

Інтерес наших читачів може викликати другий том з тритомного видання творів Івана Кочерги 1956 року ( на жаль, першого і третього томів у бібліотеці немає ). З 12 п’єс, надрукованих у цьому томі, ставилася тільки одна, були надруковані тільки 7.

Немає коментарів:

Дописати коментар