вівторок, 5 грудня 2017 р.

«Моя війна: два життя Василя Сліпака»

3 грудня в бібліотеці дивились документальний фільм  відомого російського та ізраїльського режисера Леоніда Канфера «Моя війна: два життя Василя Сліпака». Про Героя України, відомого оперного співака. Автори стрічки  показали два контрастні світи, в яких жив Василь Сліпак. Один – сповнений вогнів чарівної столиці Франції та  духу паризької опери, в стінах якої от-от зазвучить арія Тореадора з опери Жоржа Бізе «Кармен» у виконанні  Василя Сліпака.   Арія «Тореадор», за виконання якої Василь здобув приз «Найкращій чоловічий виступ» на міжнародному фестивалі оперних співаків в Армелі та бурхливу овацію глядачів.
Другий – перенесе нас у Донецьку область, на лінію фронту між українськими військовими і проросійськими сепаратистами. Доброволець ДУКа з позивним «Міф» вже знає: з настанням вечора  почнуться обстріли, зав’яжеться бій.                                           
Фільм «Моя війна: два життя Василя Сліпака» розповідає унікальну історію перетворення звичайного хлопця з львівської околиці, що виріс із радянських «хрущовок» і радянських гасел в оперну зірку. У той же час це – історія ще одного перевтілення: молодого талановитого музиканта європейської величини – у «Міф» – українського патріота, який добровільно відправився на війну в Донбас. Чому навіть після двадцяти років життя в Парижі, за тисячі кілометрів від зони конфлікту, він вважав цю війну своєю особистою справою? І чому тисячі людей, хто живе пліч-о-пліч з цією війною, не вважають її своєю? Відповіді на ці питання творці фільму шукали в Парижі, де зустрічалися з друзями, колегами Василя Сліпака – знаменитими музикантами та диригентами.

Цікаво, що фільм зняв відомий документаліст Леонід Канфер, який, з відомих причин, змушений був переїхати з Росії до України. Українському  глядачеві, насамперед, він відомий документальним серіалом «Труднощі перекладу», що  виходив у програмі «Вікна» на СТБ. Цього дня Леонід Канфер виступив перед користувачами бібліотеки, розповів про історію створення фільму, цікаві зустрічі, переговори  з сепаратистами і воїнами АТО.                                           Леонід Канфер – двічі лауреат вищої телевізійний премії Росії ТЕФІ (2008,2010), володар Золотої медалі Міжнародного Нью-Йоркського кінофестивалю документальних фільмів, колишній редактор  ізраїльського «Дев’ятого каналу», автор таких відомих документальних фільмів як «Зворотній бік місяця» про російських найманців в Донбасі, «Кровний ворог» про рідних братів, які воюють один проти одного.
Читачка бібліотеки Ірина Рябчун ( кандидат мистецтвознавства), яка акомпонувала Василеві Сліпаку  в Парижі виконала власний твір, присвячений  Герою України.





Немає коментарів:

Дописати коментар