середу, 31 січня 2018 р.

Презентація книги В.В'ятровича "За лаштунками "Волині-43"

У звязку з ухваленим Сеймом Польщі законопроектом про заборону пропаганди так званої «бандерівської ідеології» в Польщі, який стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості запуску кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини, бібліотека ім. П.Й.Панча запропонувала відвідувачам бібліотеки ознайомитися безпосередньо з українською точкою зору на ці історичні  події  -  книгою Володимира В'ятровича « За лаштунками « Волині-43 » ( Харків, 2016 ).
Саме в цій книзі Володимира В'ятровича, яка є популярно-документальним  викладом його монографії на цю тему « Друга польсько-українська війна. 1942 - 1947 », робиться спроба розглянути  українсько-польські відносини у більш широкій хронологічній перспективі, вказуючи на те, що напруження в українсько-польських відносин середини 40-х років насправді було не обмеженою хронологічно акцією, а частиною більш ширшого українсько-польського протистояння, починаючи з так званої пацифікації  20-30 років.
Присутні на заході почули стислий виклад основних подій того часу на території сучасної Західної України та Східної Польщі — Холмщини, Волині, Галичини, Закерзоння, де під час і після Другої світової війни палахкотіло польсько-українське протистояння. Завдяки невідомим раніше документам української та польської підпільних армій, звітам німецької окупаційної влади та радянських партизан ми узнаємо правду про події маловідомої війни між поляками і українцями у 1942–1947 роках. Відвідувачі бібліотеки ознайомилися з окремими свідченнями безпосередніх учасників подій, витягами з документів українського та польського підпілля, Армії Крайової та УПА, які були головними дійовими особами трагедії українського і польського народів, що тривала не один рік.
Серед відвідувачів виникла дискусія з приводу оцінки цих подій,  оскільки з’явилася можливість сформувати власну думку про ці маловідомі історичні факти. І, головне для працівників бібліотеки, виникло бажання  прочитати цю книгу.  Єдиний наявний примірник був виданий, сформувалася навіть невеличка черга бажаючих прочитати цю книгу ( примірники книги є в центральній міській бібліотеці ім. Лесі Українки і в ЦБС Голосіївського району ).

Немає коментарів:

Дописати коментар