вівторок, 19 червня 2018 р.

У рамках відзначення 100-річчя Української революції 1917-1921 років пропонуємо історичну довідку « Україна, буремне літо 1918 року: хроніка подій ».


В основі довідки - робота « Політичний терор і тероризм в Україні. ХІХ – ХХ ст.. Історичні нариси » ( Київ, « Наукова думка », 2002 ) і подарунок нашій бібліотеці від авторів  Повернення із забуття »  ( Бондаренко О.Г., Бондаренко І.Г.,  Київ, « Український пріоритет »,  2012 ).
Наша довідка розповідає про вибухи артилерійських складів з понад 2 мільйонами снарядів 6 червня 1918 року у Звіринці в Києві ( майже тисяча загиблих ), про вибухи на військовому складі 31 серпня о 15 год. 20 хв. неподалік станції Одеса-Застава.
Наших відвідувачів зацікавила інформація про вбивство генерал-фельдмаршала фон Ейхгорна 30 липня 1918 року на Печерських Липках на розі теперішньої Липської вулиці і Липського провулку поруч з будинком, де зараз розміщується Український фонд культури ( тодішня резиденція командування німецьких військ, в якій мешкав Ейхгорн ).
Зовсім невідомими широкому загалу події, пов’язані з майже тримісячними бойовими рейдами таращанських повстанців влітку 1918 року теренами Київщини проти німецьких окупаційних військ і гетьманських каральних загонів.  Героями цієї боротьби були брати Шевченки Митрофан і Левко ( родичі поета Тараса Шевченка за його братом Йосипом ) на Звенигородщині ( 3 – 13  червня 1918 року ) і провідник таращанських повстанців, житель с. Лісовичі  Федір Гребенко, герой І світової війни. Головним гаслом повстанців Гребенка було: « Геть німців з України! Хай живе радянська влада, але без більшовиків. Хай живе вільна, самостійна і ні від кого незалежна Україна! »


Немає коментарів:

Дописати коментар