четвер, 23 липня 2020 р.

" Великий хреститель України - Руси та його слід в історії " ( До Дня Хрещення Київської Русі ).




Пропонуємо книжкову виставку «Великий хреститель України-Русі та його слід в історії», присвячену Дню Хрещення Київської Русі.
Уся древня історія Росії, яка, на думку багатьох дослідників, виступає опосередкованою спадкоємницею Золотої Орди, була повністю переписана в інтересах Російської імперії, а її основою стала історія Київської Русі. Звертаємо увагу наших читачів і відвідувачів на той факт, що Київську Русь Володимир Великий хрестив, коли на місці майбутньої Москви були лише ліси і болота. День Хрещення Київської Русі – це наше національне свято, яким ми пишаємося.       
На жаль, вчені досі не визначилися з датою народження Володимира. Він був одним із синів київського князя Святослава, але був народжений поза шлюбом. Майбутній святий був не кращим і не гіршим за інших володарів середньовіччя, котрі без усяких сумлінь прокладали собі шлях до трону через трупи братів і батьків.
Бажаючі можуть ознайомитися з билинами так званого київського циклу, об’єднаними ім’ям князя Володимира Красне Сонечко, підручниками, збірниками, монографіями та іншими виданнями, присвяченими державотворчій діяльності князя Володимира Святославовича. Цікавими для читачів нашої бібліотеки будуть «Історія міста Києва» Максима Берлинського, «Оповіді про стародавній Київ» Гліба Івакіна, подарована бібліотеці автором «З голосу нашої Кліо» Михайла Слабошпицького та інші видання.                                                                                            
Особливу увагу відвідувачів звертаємо на частину нашої виставки, присвячену реформуванню князем Володимиром Святославовичем язичницької релігії та наступному прийняттю християнства на Русі.              
Остання частина нашої виставки присвячена відображенню образа князя Володимира Святославовича в художній літературі, в архітектурі, в назвах вулиць і міст ( «Володимир Великий» Олександра Олеся, «Володимир» Семена Скляренка, «Історична топографія стародавнього Києва» Петра Толочка, «Повість швидкоплинних літ» Миколи Ушакова,   «Київ. Погляд через століття» Павла Позняка і Сергія П’ятерикова та багато зовсім нових видань, присвячених пам’яткам нашого міста ).


Немає коментарів:

Дописати коментар