пʼятницю, 1 жовтня 2021 р.

Пропонуємо вам книжкову виставку « Михайло Драгоманов: архітектор європейської України» ( До 180 - річчя від дня народження М.П. Драгоманова)

 Яскравий слід в духовному житті українського народу залишив М.П. Драгоманов як ідеолог нового українства. Коли ми говоримо про національне пробудження і відродження української культури  в XIX  ст., то неодмінно  мусимо  торкнутися майже  всіх  наукових та культурних проблем, що їх намагався  розв’язати  Драгоманов. Вони стосуються історичної науки, літератури, фольклору, етнографії, освіти, поширення наукових та політичних знань серед народу, творення нової української абетки, видання журналів, книжок, заснування нових просвітительських організацій, створення першої політичної української партії… Недарма постать Драгоманова здавна ставлять на Україні  поряд з могутньою постаттю Тараса Шевченка.

Діяльність Драгоманова на ниві визвольної боротьби українського народу має ще одну незабутню сторінку – саме він підніс українську справу на всеєвропейський  і світовий рівень . І не лише своїми публіцистичними статтями та працями з питань фольклористики. Вперше в історії українського народу  Драгоманов став на захист його духовності, виступив проти паплюження і денаціоналізації, проти заборони царськими указами мови багатомільйонного народу.

У травні 1878 р. Михайло Драгоманов виступив в Парижі на літературному конгресі зі сміливою доповіддю « Література українська, поскрибована російським урядом  « Членам конгресу, - сказав учений,- можливо, важко буде повірити в те, щоб ціла література  в Європі була заборонена і щоб така нечувана подія могла відбутися в середині XIX століття». Наприкінці доповіді  Михайло Петрович звернувся до конгресу із заявою від імені  всього  українського народу, у якій висловив надію, що конгрес не залишиться осторонь і знайде спосіб допомогти Україні в  ситуації , що склалася. Це були справді сміливі слова, сказані на захист української мови.

Його недарма називали апостолом правди і науки: зазнавши втрат і страждань, він із честю проніс звання Першого Посла України в Європі.



Немає коментарів:

Дописати коментар