вівторок, 8 листопада 2016 р.

"Ми в Україні хворі Україною, Ми в Україні в пошуках її" До 80 річчя від дня народження М.Вінграновського

       Пропонуємо книжкову виставку « Ми в Україні хворі Україною, Ми в Україні в пошуках її », присвячену  80 - річчю від дня народження Миколи Степановича Вінграновського, видатного поета, прозаїка, кіноактора, сценариста, режисера.
Він народився 7 листопада 1936 в м. Первомайськ Миколаївської області. Навчався у ВДІКу на курсі у О.Довженка. Студентом зіграв головну роль рядового солдата Івана Орлюка в легендарному Довженківському фільмі « Повість полум'яних літ » ( 1961, режисер Ю.Солнцева ). Практично всі читачі старшого віку або дивилися цей фільм, або слухали радіоспектакль по цій стрічці. Зняв кілька художніх і документальних фільмів на кіностудії ім. О. Довженка.
1957 року дебютував із віршами у журналі « Дніпро », за чотири роки справжній розголос принесла йому добірка поезій у газеті   « Літературна Україна ». Фактично він  один з перших в плеяді шістдесятників,  про що йдеться в представленій на виставці книзі « Рух опору в Україні ». Багато з ненадрукованого поширювалося у самвидаті. Неодноразово ім’я М.С.Вінграновського згадується в збірці « Алла Горська. Душа українського шістдесятництва », яка також представлена в нашій виставці.


Майже одночасно з віршами М.С.Вінграновський  почав писати і художню прозу. Після публікації у 1993 р. роману « Северин Наливайко » стало зрозуміло, що він виступив новатором і в українській історичній романістиці.
М.С.Вінграновський – лауреат Державної премії ім.Т.Г.Шевченка (1984 ), премії Фундації Антоновичів ( 1993 ), премії ім. В.Вернадського ( 2002 ).
Вашій увазі запропоновані кілька поетичних збірок М.С.Вінграновського « Київ » ( 1982 ), « Цю жінку я люблю »( 1990 ), « Любове, ні! Не прощавай! »( 1996 ), дуже цікаві журнальні публікації про життя і творчість М.С.Вінграновського і, головне, повністю присвячений 75-літтю великого поета  і кінорежисера часопис « Українська література в загальноосвітній школі » № 10 за 2011 рік. 

Крім того, в нашій виставці є душе цікавий науковий фото- ілюстрований довідник-посібник В.О.Жадька « У пам’яті Києва », в якому подані матеріали про адресу, де проживав у Києві М.С.Вінграновський ( вул. Олеся Гончара, 52 ), про місце його поховання      ( Байкове кладовище, ділянка 49А-1-2 ) .

Немає коментарів:

Дописати коментар