вівторок, 14 березня 2017 р.

Якби не добровольчі батальйони...

Пропонуємо книжкову виставку « Якби не добровольчі батальйони…», присвячену Дню українського добровольця. У відповідності до постанови Верховної Ради « Про встановлення Дня українського добровольця ».  День українського добровольця буде відзначатися щорічно 14 березня. Саме 14 березня 2014 року з лав Самооборони Майдану було сформовано Перший добровольчий батальйон Національної гвардії.
Це була відповідь найбільш патріотичної частини українського суспільства на фактичну передачу Кримського півострову військам Російської Федерації і на агресивну повзучу «російську весну» у південно-східних областях України.
Це був час, коли величезна кількість професійних військових в Криму просто зрадила Україну і перейшла на бік російських окупантів, а решта, в найкращому випадку, з свого величезного військового вишколу показала тільки вміння гарно співати і забула при цьому про необхідність виконувати елементарні вимоги військових статутів і таке інше.
Наші силові структури в цих умовах відзначилися фактично тільки «нейтралізацією» Сашка Білого, тому значну частину навантаження в боротьбі з нахабною московською навалою і її «п’ятою колоною» всередині України прийняли на себе добровольці. Саме тоді вони були дуже потрібні нашій країні. І одночасно з цим переважна частина українського суспільства  зайнялася волонтерством або просто допомогою українським воякам або грошами, або харчами, або речами.
Зараз у нас уже створена нова армія, добровольчі підрозділи майже повністю влилися в склад або армійських частин, або Національної гвардії.
На жаль, на початок 2017 року ми маємо, як про це свідчить  інтерв’ю ветерана АТО Конрада Камільського тижневику « Країна »  № 8 (361)  від 2 березня 2017 року , « 10200 відкритих справ проти добровольців. Із них 90 відсотків порушені з боку окупованих територій. Бо воєнного стану нема. А за законами АТО, якщо я беру ворога в полон або завдаю йому тілесних ушкоджень, я – злочинець ».
В нашій виставці представлені книжки, журнали, які розповідають про ці дуже трагічні події в Україні. Крім свідчень очевидців, є суто художні літературні твори, поезії, присвячені подіям неоголошеної війни на сході України.  Найвідвертіший – це «Блокпост» Бориса Гуменюка. Окремо в нашій виставці подані фотоматеріали, які показують роботу працівників бібліотеки по збору допомоги військовим на фронті. 
Наша виставка – це нагадування всім нам про те, якою ціною ми відстоюємо свободу. Зараз, як ніколи, ми повинні пам’ятати всіх тих, хто загинув у боротьбі за українську незалежність, так і підтримувати тих, хто сьогодні зі зброєю в руках обстоює нашу свободу, наше право жити в соціальній країні з усіма задекларованими правами людини, в країні, вільній від корупції і клептократії, в країні, яка поважає своїх громадян. І ми не повинні залишати без посильної допомоги демобілізованих ветеранів АТО у їх адаптації до життя без війни.                                                               






Немає коментарів:

Дописати коментар