вівторок, 7 березня 2017 р.

Велич Кобзаря

Пропонуємо книжкову виставку « Велич Кобзаря », присвячену Шевченківським дням в Україні.
 Тарас Шевченко - постать велетенська й унікальна. Серед блискучого сузір’я світових геніїв Тарас Шевченко - чи не найвидатніший за народністю поет нашої планети, а для України він ще й Пророк, Месія, Рятівник нації. Його « Кобзар » народ недаремно назвав другим Євангелієм.                                            
 Як писав  Яр Славутич « … Шевченко піднявся по крутій дорозі до верхів’їв світової культури… Своїми запальними творами збудив він приспану ворогами Україну, вказав на її славне минуле, на жахливу кріпацьку сучасність і на вільне велике майбутнє… Для Шевченка не було проблеми, де шукати причину зла, причину трагедії України. Він відразу зрозумів і проголосив, що занепад України походить від московської неволі ».
Представлені книжки стосуються значення літературної спадщини Т.Г.Шевченка, впливу його творів і громадської діяльності на хід розвитку суспільства, ролі Т.Г.Шевченка у створенні літературної мови нашого народу, впливу поета на розвиток української і слов’янської музики, втілення особи Т.Г.Шевченка і героїв його творів у галузі малярства, графіки, скульптури.
Твори Кобзаря надихали активістів Майдану ( згадаємо портрет Т.Г.Шевченка на сцені Майдану, читання « Кавказу » першим офіційно загиблим на вул. Грушевського С.Нігояном ). Вони морально допомагають нам у сьогоденній неоголошеній війні з імперською Росією та її найманцями на сході України, з « няньками й дядьками отечества чужого », псевдопатріотами та пустодзвонами всередині України, з тими, хто не дав можливості провести повномасштабні економічні реформи і забалакав люстрацію.                                            
Окремо в нашій виставці представлені нові надходження до нашої бібліотечної  Шевченкіани.  Серед них в першу чергу слід назвати чудову книгу « Тарас Шевченко серед поетів світу » Івана Дзюби, яка заслуговує на окрему спеціальну презентацію. Наша бібліотека представляє також « Заповіт » мовами народів світу », « Стихи из Кобзаря » ( Новые переводы ) », « Повісті » Тараса Шевченка в перекладі на українську, перевидання першого видання « Кобзаря » 1840 р.
Інтерес до Шевченкової музи не згасає. Поезія Т.Г.Шевченка невичерпна, як саме життя, як тисячолітні книги древніх, у яких кожне покоління людства знаходить свої відповіді на вічні питання. 
         











Немає коментарів:

Дописати коментар