пʼятницю, 9 лютого 2018 р.

Україна вперше на міжнародній арені

У рамках відзначення 100-річчя Української революції  1917-1921 років бібліотека ім. Петра Панча запропонувала відвідувачам ознайомитися з історичною довідкою « Україна: вперше на міжнародній арені », присвячену 100-річчю підписання Берестейського ( Брестського ) миру.              
Берестейська ( Брестська ) угода  -  це низка документів міжнародно-правового характеру, підписана УНР з Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною та Болгарією. Цей договір врятував Україну від знищення більшовицькою Росією. Було проголошене припинення війни між австро-угорсько-німецьким блоком та УНР, встановлювалися кордони 1914 року, передбачалося звільнення окупованих територій відразу ж після ратифікації мирного договору , взаємна відмова від контрибуцій. До негативних умов договору слід віднести  зобов’язання УНР про поставку до Німеччини і Австро-Угорщини значної кількості хліба, цукру, вугілля та інших товарів.
Позитивом треба назвати фактичне міжнародне визнання УНР,  до її території  були включені Холмщина і Підляшшя, де проживало українське населення. Таємним додатком передбачалося приєднання української частини Східної Галичини й Північної Буковини до так званого Коронного краю, який мав би автономію у складі Австро-Угорщини. Фактичний північно-східний кордон УНР з більшовицькою Росією, до речі, суттєво не співпадав з сучасним кордоном України з Російською Федерацією, та ж сама картина була і на півночі ( Кобринський, Пружанський, Берестейський і Більський повіти Гродненської губернії і Пінський повіт Мінської губернії були передані УНР).     
      


Немає коментарів:

Дописати коментар