середу, 16 травня 2018 р.

У рамках відзначення 100-річчя Української революції 1917-1921 років та 145-річчя від дня народження Павла Скоропадського бібліотека ім. Петра Панча запропонувала відвідувачам бібліотеки ознайомитися з історичною довідкою « Економічна блокада Криму за часів Гетьманату Павла Скоропадського ».


Основна увага присутніх була прикута до роботи міністерства закордонних справ Української Держави, про діяльність Дмитра Дорошенка на посаді управляючого міністерством.  Джерелом інформації  слугували періодичні видання ( журнали « Країна» різних років ), книга Надії  Суровцової  « Спогади », цілий розділ якої присвячений Гетьманщині. Кожний, хто захоче щось узнати про цю добу, знайде для себе цікаві моменти. Фактично тогочасний кримський уряд скапітулював і заявив готовність приєднатися до України ( фактично на умовах автономії ). Німці погодилися на злуку Криму з Україною і передачу Черноморського флоту в Севастополі Українській Державі, про це  детально йдеться у книжці Михайла Шкільника « Україна у боротьбі за державність в 1917-1921 рр. ».
Відвідувачі бібліотеки довідалися про діяльність Дмитра Донцова, який під час Гетьманату Павла Скоропадського очолював Українське телеграфне агентство та Державне бюро преси, а також входив до політичної комісії української делегації на мирних переговорах з РСФРР.  7 червня 1918 р. датується його знамените висловлюван-ня « Належність Криму до України є conditio sinequa non  ( необхідною умовою ) української незалежності ».

 


Немає коментарів:

Дописати коментар