середу, 27 листопада 2019 р.

Пропонуємо книжкову виставку « Метеор на обрії української поезії », присвячену 140 - річчю від дня народження Григорія Авраамовича ( Грицька ) Чупринки ( 27.12.1879 - 28.08.1921).


Грицько Чупринка - український поет, культурний, військовий і політичний діяч, учасник боротьби за народовладдя на теренах Української Республіки і боротьби за її самостійність. У 1905 р. він очолив революційну боротьбу селян на Чернігівщині. Євген Маланюк писав про нього: « Революція – це справжнє ім’я його біографічної Музи. Вірші  ж його – це тільки зрадливо короткі побачення з музою поезії… Ця людина виворожувала віршованими заклинаннями нашу національну революцію… » .
Микола Жулинський писав, що Грицько Чупринка полюбляв перебувати в самоті в Голосієві, читати власні вірші та твори улюблених ним Бодлера, Верлена, По, Бальмонта простим мешканцям Деміївки.
У серпні 1919 р. за участь у протирадянському повстанні на Чернігівщині був заарештований і вивезений як закладник до Кожухівського концтабору під Москвою.  За два роки його звільняють і за деякий час розстрілюють за звязки з холодноярськими повстанцями.
У 1996 році реабілітований рішенням Київської обласної прокуратури.
До речі, у тому ж  1921 році був знищений чекістськими структурами України  Микола Леонтович, автор музичних хорів на слова Грицька Чупринки  « Льодолом » і « Літні тони ».
Через популярність Чупринки серед патріотичних кіл його прізвище взяв за підпільний псевдонім генерал-хорунжий УПА Роман Шухевич («Тарас Чупринка»).









Немає коментарів:

Дописати коментар