четвер, 30 червня 2016 р.

Пропонуємо цікаву книгу!

Шановні читачі!
 У ці спекотні дні, коли в останньому числі газети « Бульвар Гордона » з’явилося посилання на інформацію від організації Global Financial Integrity про те, що з України протягом 2004-2015 рр. було виведено приблизно 142 млрд. доларів США, у т.ч. за 2015 р. – 14,2 млрд. доларів США ( « Бульвар Гордона » №25, стор. 7 ),  хочеться ознайомити Вас з подарованою бібліотеці імені Петра Панча книгою Олександра Кайзермана  « Судьби і думки » ( « Судьбы и мысли » ), видавець – журнал  « Радуга », 2013 р.
Автор книги народився у 1923 р. З початку 1942 р.  на фронті. Підполковник у відставці. Після служби в армії закінчив Сталінський держуніверситет, за фахом історик. Автор двохсот публікацій на історичні теми, трьох книг спогадів.
         Для читачів ця книга буде цікава кількома історичними мініатюрами, герої яких мало або зовсім невідомі пересічному любителю історії.
 « Перший фінансовий геній Америки, або як єврей врятував США »  розповідає про Хаїма Саломона, вихідця з Галичини. Під час війни США за незалежність казна молодої держави залишилась без коштів. Генерал Джордж Вашингтон звернувся до банкіра Хаїма з проханням про допомогу.  Хаїм Саломон віддав всі свої гроші ( 240 тисяч доларів ) на потреби армії і закликав єврейську громаду Філадельфії допомогти своїй новій батьківщині.  За ініціативою Хаїма Саломона уряд США випустив спеціальні цінні папери американського воєнного займу. Далі було особисте звернення до європейських банкірів-євреїв купувати ці облігації і саме цим допомагати у становленні молодої американської демократії.
Сам Хаїм Саломон  ніколи не звертався до уряду США з проханням повернути борги. На його честь у США  споруджені памятники, встановлені меморіальні дошки, його імям названий військовий корабель і різні установи. У 1975 р. поштова служба США випустила спеціальну марку на відзнаку його заслуг.

Як ця історія актуальна для сучасної олігархічної України! Наші можновладці-патріоти ( хочеться запитати, якої саме країни ) щось не дуже поспішають з допомогою своїй країні в її скрутному невизначеному стані військових дій на сході України.  


Немає коментарів:

Дописати коментар