вівторок, 7 листопада 2017 р.

"Співець Слобідської України" До 160-річчя від дня народження Дмитра Багалія

Дмитро Іванович Багалій – автор близько 500 наукових досліджень, навчальних, популярних праць, фактично першовідкривач історії Слобожанщини, Слобідської України. У різні часи він очолював культурно-просвітницькі установи м. Харкова, був харківським головою, одним із засновників Української Академії наук, ректором Харківського університету. 
Багато зусиль доклав він для становлення харківського товариства « Просвіта », до організації безоплатних курсів з різних дисциплін українознавства. Надзвичайно продуктивною і цікавою для нащадків була його діяльність в галузі видавничої і музейної справи.
Неоціненним є внесок Дмитра Багалія в бібліотечну справу. Дванадцять років він очолював Харківську громадську бібліотеку ( 1893 – 1905 ), створив в ній різноманітні відділи для обслуговування різних категорій читачів: нотний, бібліотекознавства тощо. Він відкрив у бібліотеці відділ рукописів, перший у Російській імперії український відділ.  У 1918 р. Дмитро Іванович започаткував створення Національної бібліотеки України ( зараз НБУ імені  В.І.Вернадського ). Він особисто керував складанням каталогів з української та російської історії.       
Сьогодні, як ніколи раніше, актуальним є висновок ученого про те, що « Теперішня Харківська губернія за своїм історико-географічним складом є українською і становить органічну частину території України, а її населення таку ж частину українського народу ».
В нашій книжковій виставці читачів зацікавить, в першу чергу, « Автобіографія. 50 літ на стороні української культури », в якій детально розповідається про громадсько-політичну, навчальну й наукову діяльність вченого. Без перебільшення можна сказати, що це є сповідь, написана кров’ю серця.

Представлена у нашій експозиції « Історія Слобідської України » - один з кращих творів у науковому доробку Д.І.Багалія, квінтесенція його багаторічних розвідок з історії краю. 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар