понеділок, 13 листопада 2017 р.

Книжкова виставка "Встане мати Україна, щаслива і вільна"

Бібліотека ім. Петра Панча пропонує читачам книжкову виставку «Встане мати Україна, щаслива і вільна», присвячену 145 - річчю від дня народження видатного українського поета, прозаїка і драматурга, популяризатора і перекладача європейської класики, художника і мистецтвознавця, філософа, етнолога, публіциста, громадського діяча і педагога, варшавського сенатора і професора Ягеллонського університету в Кракові Богдана Сильвестровича Лепкого ( 9 листопада 1872 р. – 21 липня 1941 р. ).
Походженням із давнього роду, на гербі родини Лепких поряд – мечі, хрести і лицарський шолом, а також гусячі пера, здобув блискучу освіту в університетах Відня. Ставши лектором україністики в Ягеллонському університеті, Лепкий став в центрі життя української громади в Кракові, а на Західній Україні він відігравав роль посла європейської літератури та мистецтва.
У час Другої світової війни за німецької окупації, коли він не вітав німецькі акції проти поляків і євреїв, Богдан Лепкий утратив роботу під час ліквідації новою владою університету, весь час матеріально бідував, оскільки в професорській пенсії йому було відмовлено.
В нашій книжковій виставці представлений двотомник його вибраних творів ( Київ, «Дніпро», 1991 ), збірка історичних повістей « Крутіж » ( « Вадим », « Каяла », « Крутіж », « Орли ».
Читачі можуть ознайомитися з окремими історичними повістями письменника: «Мотря», « Полтава», «Не вбивай», «Батурин», «З-під Полтави до Бендер», які складають епопею «Мазепа ».
Прихильники поезії можуть отримати задоволення від численних збірок поезій Б.Лепкого, які абсолютно не вкладалися у вульгарно-соціологічні рамки радянської критики 20-30-х років. Звернення Лепкого до народно-пісенних джерел мало глибокі ідейно-естетичні концептуальні засади і не було даниною моді. Ліричний вірш «Журавлі» («Видиш, брате мій»), покладений на музику 1915 р. його братом, живе і досі як народна пісня. Яр Славутич вважає Богдана Лепкого одним із найкращих ліриків за весь час існування української літератури (« сумирний Орфей у нашій літературі » ).
Для шанувальників творчості Тараса Шевченка в нашій виставці є чудове дослідження Богдана Лепкого про Тараса Шевченка « Про життя і творчість Тараса Шевченка ».
Після довгих десятиліть забуття і заборони в радянські часи знайомимося з творчістю славетного поета, прозаїка, перекладача, літературознавця Богдана Лепкого.




Немає коментарів:

Дописати коментар