четвер, 21 січня 2016 р.

Вперше в одній державі

В історії становлення незалежності і соборності України, особливе місце займає день 22 січня 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку всіх українських земель в єдину Українську державу. Саме цей день з′єднання  Західноукраїнської Народної Республіки з Української Народною Республікою прийнято відзначати як свято – День  соборності  і Свободи України.
Мало хто пам'ятає, чому Акт Злуки був проголошений саме у цей день - 22 січня 1919 року. Це була перша річниця проголошення української незалежності.         Бібліотекарі підготували книжкову виставку "Вперше в одній державі". Запрошуємо познайомитись з матеріалами виставки. Виставка діє до 27 січня 2016 року.                 



Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу.

Тому 22 січня важливо відзначати і як День Соборності, і як День Першої Незалежності.

Немає коментарів:

Дописати коментар