вівторок, 17 січня 2023 р.

КРИМ. Право бути з Україною

 


День Автономної Республіки Крим – пам’ятна дата, пов’язана з проведенням 20 січня 1991 року «Всекримського референдуму» щодо відновлення автономної республіки в Криму. Цю дату відзначають на території Кримської автономії з 1994 року.

Згідно з розділом Х Конституції України  Автономна Республіка Крим є невід'ємною складовою частиною України.

У межах повноважень, визначених Конституцією України, Автономна Республіка Крим вирішує питання, віднесені до її повноважень.                                                У березні 2014 року Російська Федерація окупувала територію Автономної Республіки Крим, а пізніше анексувала її – всупереч нормам міжнародного права.

Практично всі держави світу засудили дії Російської Федерації, а низка провідних країн запровадили проти неї санкції.

Від початку окупації Кримського півострова російська влада чинить постійний тиск на незгодних. Обшуки й арешти, катування, сфальшовані справи та реальні строки увʼязнення не припиняються вже восьмий рік. На стан речей суттєво вплинуло і повномасштабне російське вторгнення в Україну. Росія  і сьогодні, не проголошуючи воєнного стану, фактично живе за законами воєнного часу, а силовики затримують кримчан навіть за натяк на спротив.
Ситуація в окупованому Криму з кожним днем лише погіршується.          Кремлеві знову нагадали про його місце, вкотре визнавши РФ країною-окупантом. Йдеться про ухвалену резолюцію Генеральної Асамблеї ООН щодо прав людини в анексованому Криму, яка вкотре визначила представників РФ у Криму нелегітимними окупаційними органами влади. Цьогорічна резолюція позначилася ще й тим, що закликала країни ООН до співпраці в рамках міжнародної Кримської платформи задля поліпшення ситуації з правами людини в Криму.

Під час виступу по відеозв’язку на відкритті парламентського саміту «Кримської платформи», організованого Україною та Хорватією 25 жовтня 2022 року у Загребі, Президент України Володимир Зеленський заявив, що повернення окупованого Росією Криму Україні означатиме «відродження справжнього миру».

«Росія розпочала свою божевільну агресію саме з Криму. Це був пролог повномасштабної війни... Російський потенціал агресії буде знищено під корінь, коли український прапор знову буде на своєму законному місці: в містах та селах Криму. Крим має бути звільнений від його використання Росією як плацдарму. Тоді світ відчує, що втрат більше не буде, а люди відчують, що світ стає безпечнішим», – наголосив він.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар