вівторок, 24 січня 2023 р.

КРУТИ! ВАС НЕ МОЖНА ЗАБУТИ!

 


29 січня виповнюється 105 років бою під Крутами, де 530 українських воякiв, юнакiв і студентiв, маючи 16 кулеметів та одну гармату, на залiзничнiй платформi за 130 км від Києва зупинили десятикратно переважаючу армію більшовиків, які сунули на столицю.

Що цьому передувало?

 1917 рік. 7 листопада проголошено Українську Народну Республіку на чолі з Центральною Радою. Водночас московити не збиралися випускати Україну зі своїх «братерських» обіймів і  прагнули встановити контроль над нашою країною. У грудні більшовицький уряд росії направив ультиматум Українській Центральній Раді.  7 січня 1918 року більшовики оголосили загальний наступ на Україну. У середині січня 1918-го вони встановили контроль майже на всьому Лівобережжі та просувалися на Київ. За таких умов 22 січня 1918 року Українська Центральна Рада ІV Універсалом проголосила незалежність Української Народної Республіки.

Подробиці бою 

Військами УНР під Крутами командував Аверкій Гончаренко. Завдяки вигідній позиції та героїзму бійців українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви. Потім під тиском ворога більшість підрозділів організовано відступили до ешелонів на станції неподалік і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Але одна студентська чота – 27 юнаків, – заблукавши у темряві, повернулася до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. Вони потрапили в полон. Полонених катували, а потім стратили. Згодом частину героїв поховали на Аскольдовій могилі у Києві. 

Які наслідки бій під Крутами мав для молодої української держави?

Затримавши ворога на чотири дні, українські війська дали змогу уряду укласти Брестський мир між Українською Народною Республікою і державами Четверного союзу. Перемовини закінчилися 9 лютого 1918 року підписанням Брестського мирного договору. Брестський мир означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин. Згодом українські війська за підтримки німецьких та австро-угорських (завдяки Брестському договору) звільнили від більшовиків всю територію України. 

Хто не знає минулого, той не вартий майбутнього 

Ще не так давно ми ставили собі питання: чого ми кожного року згадуємо цю подію? Яке значення вона має для нашого сьогодення? Ми ставили ці питання й сперечалися щодо відповідей. Але все остаточно змінилося після 24 лютого 2022 року – року страшної, несправедливої, жорстокої, нищівної, загарбницької війни московитських варварів проти України. І як 105 років тому, так і зараз, наша держава протистоїть набагато переважаючим силам супротивника. Але тепер ми точно знаємо, для чого в нашій історії були Крути. Якби не такі приклади,  чи був би Майдан і жертовна смерть молоді за майбутнє країни? Чи був би героїчний захист Донецького аеропорту в новітній національно-визвольній боротьбі? Чи був би неймовірний, вражаючий подвиг захисників «Азовсталі», завдяки якому вдалося стримати рашистську навалу на інших напрямках фронту? Тепер ми точно знаємо відповідь і – НЕ ЗАБУДЕМО! 

На нашій виставці презентовано: 

-       перше в історії незалежної України видання невідомих і маловідомих документів, матеріалів, свідчень, спогадів учасників бою під Крутами – «Крути. Січень 1918 року»;

-       інші документальні та художні твори, присвячені героям Крут.

Немає коментарів:

Дописати коментар