вівторок, 15 вересня 2015 р.

125 років тому народилася Агата Крісті


Королева детективу Агата Крісті, названа батьками Мері Клариссою Міллер, народилася в графстві Девон 15 вересня 1890.
Почавши займатися творчістю, вона вже в першому романі описала пригоди свого найвідомішого персонажа Еркюля Пуаро, а також його проникливої колеги міс Марпл. Роман «Таємнича пригода в Стайлз», який з’явився в 1920 році, зробив письменницю неймовірно популярною.
За своє активне творче життя Агата Крісті опубліковано 19 збірок, оповідань і понад 60 детективів. Її можна назвати своєрідною чемпіонкою серед англійських письменників-сучасників за кількістю перекладених творів на інші мови світу. Більше, ніж її, перекладали хіба що Шекспіра.
Відмінність детективних романів письменниці полягає в її майстерному вмінні заплутати читача і направити його на невірний слід. Саме за таким принципом були побудовані її детективи «Вбивство в Східному експресі», «Нічна пітьма», «Багдадська зустріч», «Брами долі», «Що бачила місіс Макгіллікадді», «Вечірка на Хелловін» та інші. Крім того, Крісті — ще й відомий драматург. Її п’єси неодноразово ставили в Лондоні. А в цілому твори письменниці стали сценаріями для безлічі фільмів.

Померла Агата Крісті 12 січня 1976.
Запрошуємо до читання.

Немає коментарів:

Дописати коментар