понеділок, 13 червня 2016 р.

Маленька жінка, яка розпочала велику війну

Пропонуємо невеличку книжкову виставку « Маленька жінка, яка розпочала велику війну », присвячену  205 – річчю від дня народження американської  письменниці Гаррієт  Бічер-Стоу ( 14 червня 1811 р. – 1 липня 1896 р. ).
 Для читачів вона відома як автор фактично однієї книги – роману « Хатина дядька Тома» (1852 ), який відіграв видатну роль в ідеологічній підготовці скасування рабства в США. Роман мав фантастичний успіх: 20 березня 1852 р. він вийшов окремим виданням, і за три дні було продано десять тисяч примірників. Одразу він був перекладений французькою мовою , згодом його переклали тридцятьма сімома мовами. В Росії його переклад вперше з’явився в журналі    « Современник »  у 1858 р., в Україні -  у 1918 р.
Антирабовласницькі романи Гаррієт Бічер-Стоу  вплинули на свідомість цілого покоління американців – учасників Громадянської війни на боці Півночі проти рабовласницького Півдня. 
У 1862 р. президент США Авраам Лінкольн прийняв у Білому домі Гаррієт Бічер-Стоу. « Так ось ця маленька жінка , яка розпочала цю велику війну » - привітав він письменницю.                                                    
 У ці червневі дні, коли на сході України триває неоголошена війна з Російською Федерацією за нашу свободу і продовжують гинути наші хлопці, ми пропонуємо Вам знову повернутися до цього шедевру цієї мужньої жінки, яка відкрито виступила проти рабовласництва в США і яка фактично підтримала право людей на збройне повстання.
Слід нагадати, що роман « Хатина дядька Тома » неодноразово був екранізований. Надзвичайно цікаву постановку  1965 р. з інтернаціональним складом таких зірок, як Отто Вільгельм Фішер, Мілен Демонжо і Жюльєт Греко читачі бібліотеки старшого покоління могли побачити під час демонстрації фільмів одразу після Московського міжнародного кінофестива-лю  у 1965 р.

Гаррієт Бічер-Стоу написала ще багато книжок, але жодна з них не мала такого успіху і такого значення, як « Хатина дядька Тома ».

Немає коментарів:

Дописати коментар