четвер, 14 липня 2016 р.

На шляху до незалежності

Шановні читачі!
Пропонуємо Вам книжкову виставку « На шляху до незалежності »,  присвячену 26-й річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України.
Україна була не першою союзною республікою у складі СРСР, яка прийняла подібну декларацію. Першими це зробили республіки  Балтії.  Радянський Союз починав розвалюватися. Багато з киян влітку 1990 року реєструвалися на теперішньому Майдані Незалежності як громадяни Української Народної Республіки в рамках акції, яку проводила Українська Міжпартійна Асамблея. 
12 червня 1990 року Верховною Радою Російської Федерації була прийнята Декларація про державний суверенітет РРФСР. Приклад Росії заставив українських парламентаріїв, незважаючи на величезні протиріччя у Верховній Раді між комуністичною більшістю і демократичною меншістю, почати розгляд питання про державний суверенітет.
Остаточний текст Декларації приймався 16 липня 1990 року поіменним голосуванням і здобув схвалення майже всіх членів Верховної Ради.
Найбільшим надбанням Декларації є те, що вперше було визначено положення про громадянство і юридично закріплено, що саме громадяни всіх національностей становлять народ України.
 Був підкреслений намір створити власні банки, власні цінову, фінансову, митну й податкову системи.
Йшлося також про право на власні збройні сили, про право самостійно визначати порядок проходження військової служби громадянами республіки ( тим самим наші хлопці уникли необхідності приймати участь у міжетнічних конфліктах на теренах СРСР ).
Проголошувався намір України стати в майбутньому нейтральною державою, яка не братиме участі у військових блоках і дотримуватися трьох неядерних принципів: не приймати, не виробляти і не набувати ядерну зброю.

Так Декларація стала провісником української незалежності. А сьогодні український народ знову виборює власний державний суверенітет у боротьбі з зовнішніми і внутрішніми ворогами.


Немає коментарів:

Дописати коментар