вівторок, 18 жовтня 2016 р.

"Поетичний їжак з головою сатира і волоссям кольору витіпаних конопель". До 80 - річчя від дня народження Івана Драча

Пропонуємо Вам книжкову виставку « Поетичний їжак з головою сатира і волоссям кольору витіпаних конопель », присвячену 80-річчю від дня народження Івана Драча.
Іван Федорович Драч – видатний український поет, перекладач, кіносценарист, драматург, державний і громадський діяч. Народився він 17 жовтня 1936 року в селі Теліженці на півдні Київської області в родині робітника радгоспу. Після школи викладав російську мову та літературу в семирічці сусіднього села. Далі – робота інструктором Тетіївського райкому комсомолу, строкова служба в Радянській Армії. 1958 року вступив до Київського університету, але не закінчив його із-за своїх дисидентських поглядів. Закінчив Вищі сценарні курси в Москві. Початок біографії, як бачимо, дещо нетиповий для тодішнього літературного покоління.  Після перших публікацій творів Івана Драча для багатьох,  як написав пізніше Іван Дзюба « стало зрозуміло, що прийшов поет з непересічними можливостями і великим майбуттям ».
Після початку гонінь на українських дисидентів Іван Драч написав у травні 1966 року відкритий лист, у якому він каявся в своїх зв'язках з дисидентами. Отже ми втратили, можливо,  ще одного бійця з когорти літераторів-мучеників, яких так багато було в таборах ГУЛАГу, зате зберегли для України видатного майстра поезії з чудовим « почуттям фонетичної гармонії і симфонічних ефектів » ( Стенлі Кюніц, Нью-Йорк, 1977 ).
Прикрашає нашу виставку пронизана надзвичайною любов’ю до поета стаття Миколи Жулинського « Поетичний їжак з головою сатира і волоссям кольору витіпаних конопель » з антології « Українська література: творці і твори » ( Київ, 2011 ).
Читачам нашої бібліотеки буде цікаво ознайомитися з книгою  Івана Драча « Наближення », до якої увійшли літературно-критичні статті й кращі художні переклади з багатьох мов, створені поетом протягом десятиріч, з великою публікацією « Іван Драч і Вірменія» Олександра Божка в « Літературній Україні » № 36 від 22 вересня 2016 р.        
Усім любителям красного слова пропонуємо чудову статтю Володимира Базилевського « Драч цитатний в інтерєрі доби » в « Літературній Україні » № 38 від 6 жовтня 2016 р.
Крім численних праць Івана Драча в нашій виставці представлені книги інших українських інтелектуалів періоду шістдесятих, з якими він у добрих стосунках і яких було репресовано на початку сімдесятих років. 

Читаємо разом Івана Драча і насолоджуємося разом його метафорами і поетичними образами.


Немає коментарів:

Дописати коментар