вівторок, 13 грудня 2016 р.

"Творець об'єктивного роману" (До 195 -річчя від дня народження Гюстава Флобера

 Пропонуємо Вам книжкову виставку « Творець обєктивного роману », присвячену 195-річчю від дня народження великого французького письменника Гюстава Флобера.
Французький письменник ХХ століття Андре Моруа вважав, що Флобер вирішив за допомогою досить банального і незначного сюжету створити щось на зразок сучасного  « Дон Кіхота », спрямованого вже не проти лицарських романів з їх фантазіями, а проти сучасних Флоберу обмежених і вульгарних провінційних обивателів, без перебільшень, прикрас і невірогідності деяких персонажів Бальзака. Автор роману « Пані Боварі » начебто об’єктивно змальовує дійсність, але яка вона жорстока. Світ обивателів  змальований так, що дуже багато людей впізнавали себе в героях цього роману.
Фантастична робота над кожним словом, оригінальність Флобера,  своєрідний психологізм автора, надзвичайна іронія – все це одразу зробило з Флобера героя сучасності.      
Судовий процес проти « Пані Боварі », незграбні звинувачення прокурора на процесі сприяли рекламі цього роману. Віктор Гюго захоплено назвав Флобера лідером своєї генерації.
Для наших вибагливих читачів у якості найцікавішої книги нашої  виставки слід запропонувати саме 5-й том зібрання творів у п’яти томах 1956 р. видання, який вміщує частину листів Флобера. Його листи – це яскраве свідоцтво напруженого духовного життя автора, по листах можна відстежити творчу історію створення роману  « Пані Боварі ». В листах Флобер постає надзвичайно освіченою і висококультурною людиною, яка вміла цінувати і розуміти мистецтво. Іноді він навіть занадто емоціональний, нестримний у своїх деяких висловлюваннях. Патріот Франції, він передбачає велику небезпеку для Європи з боку Росії ( лист племінниці Кароліні від 5 жовтня 1870 р. ). В умовах неоголошеної війни з Росією актуальними і цікавими для нас є його листи принцесі Матильді, в яких він відверто висловлюється щодо втрати боєздатності армії при повній відсутності рішучих командирів і пасивності у бойових діях. Він пише про свою самотність, важкий матеріальний стан, про смерть друзів, дуже цікаві його листи до Тургенєва і Жорж Санд, для якої він почав писати дуже незвичну за сюжетом повість « Проста душа » ( 1876 ).                                                                                                                                            Інтерес для наших читачів, безперечно, викличуть листи до Гі де Мопассана і до його матері. З якою увагою і любовю він дає свої рекомендації молодому Мопассану. А ось як ставився до Флобера Мопассан: « Він  ( Флобер ) знає талмуд – як раввін, євангеліє – як християнський священик, біблію – як протестант і коран – як дервіш ». Цікавим для читачів слід назвати також твір Сомерсета Моема « Підводячи підсумки », в якому він дуже схвально пише про ці стосунки між Гі де Мопассаном і Флобером.

Запрошуємо до ознайомлення з цим великим майстром слова Гюставом Флобером.  




Немає коментарів:

Дописати коментар