понеділок, 13 лютого 2017 р.

12 лютого, напередодні Дня Святого Валентина, в бібліотеці малювали валентинки (золоті рибки). Майстер-клас з японського живопису сумі-е провела Ольга Зен.

Японський живопис відрізняється від західного мистецтва не тільки якісно, а й самим підходом, ідеєю, філософією. У японському живописі основна роль відводиться майстерності, досконалому використанню ліній. Вони скоріше нагадує каліграфію, у виборі кольорів панує мінімалізм. У цьому живописі використовуються не фарби, а туш. Сумі-е означає: сумі – туш, е – живопис. Мистецтво
Каліграфічного малюнка на рисовому папері стало блискучим втіленням філософії мінімалізму: всього декілька точних рухів пензля передають те, на що художнику-реалісту знадобилось би складне, насичене дрібними деталями полотно. Улюблені сюжети – птахи і квіти.
Техніка сумі-е нескладна і базується на чотирьох мазках, які мають ім’я японською: «чотири джентльмена». Дещо дивна назва має декілька версій походження. Хтось вважає, що назва була дана стародавніми митцями, які вважали мазки втіленням всіх форм і образів світу, а хтось — що  це заняття лише для багатих, «для джентльменів».
Кожен з чотирьох мазків також має власне ім’я: «Бамбук», «Хризантема», «Дика орхідея» і «Сливова гілочка». Якщо ви оволодієте технікою чотирьох мазків, то оволодієте і сумі-е. Але тут криється підступ: вдосконалювати техніку можна все життя — мазок має бути ідеальним, а досягти ідеальності в будь-чому непросто.   
                                          






                                                                  

Немає коментарів:

Дописати коментар