понеділок, 25 червня 2018 р.

До 115-річчя від дня народження Джорджа Оруелла, непримиренного критика вад капіталізму, борця проти фашизму, сталінізму, усіх форм тоталітаризму бібліотека ім. П.Панча запропонувала своїм відвідувачам книжкову виставку творів Джорджа Оруелла під загальною назвою « Автор терміна « холодна війна ».

Джордж Оруелл ( англ. George Orwell; 25 червня 1903 р., Мотіхарі — 21 січня1950 р., Лондон ) - відомий англійський письменник. Справжнє ім'я — Ерік Артур Блер (англ. Eric Arthur Blair). Всесвітньо відомим став завдяки двом творам, написаним в останні роки життя: політичній алегорії « Звіроферма » («Колгосп тварин» ) і роману-антиутопії « 1984 », у яких він зобразив тоталітарне суспільство.
Оруелл в комуністичній Україні був заборонений, уривки з його творів можна було з великими труднощами почути в передачах радіо « Свобода », яке глушилося з багатьох точок в Україні, у т.ч. з будівлі костьолу на Великій Васильківській.
На нашій книжковій полиці представлений навчальний посібник « Литература Англии. ХХ век » ( Киев, изд-во при КГУ « Вища школа », 1987 ), в якому дуже поважні автори наполягали на тому, що Оруелл займає « позиции оголтелого антисоветизма ».
Поряд із «Прекрасним новим світом» Олдоса Хакслі і « 451° за Фаренгейтом» Рея Бредбері, роман « 1984 » - найвідоміша і найцитованіша антиутопія у літературі. Цей роман перекладений 62 мовами світу. Фраза з нього « Старший Брат пильнує за тобою! » ( англ. Big Brother is watching you! ) - це ознака прояву будь-якого тоталітарного суспільства, будь-якого насильства над правами і свободами людини.
Звертаємо увагу відвідувачів на глави з книги « Памяти Каталонии » ( « Пам’яті Каталонії », англ. Homage to Catalonia ) з другого тому видання 1992 р. У цьому творі Оруелл розповідає про свій досвід участі в громадянській війні в Іспанії на боці республіканців у складі підрозділу лівої антисталіністської Робітничої партії марксистського об'єднання (ПОУМ). В ній Оруелл яскраво описує політичні репресії, здійснювані іспанськими комуністами, величезний шквал тотальної брехні та наклепів, які поширював проти своїх противників Комінтерн. Цей твір дуже актуальний для нас в умовах гібридної війни на Сході України.
На нашій книжковій полиці представлений переклад російською нариса Оруелла « Ти і атомна бомба » ( 1945 р. ), в якому вперше вживається термін « холодна війна », літературно-художнє видання « Орвелл Джордж. Честь, боротьба, свобода » упорядника Валентини Бабій ( Львів, Каменяр, 2012 ), сучасні переклади українською двох найбільш відомих творів Оруелла.







Немає коментарів:

Дописати коментар