вівторок, 10 липня 2018 р.

До 110-річчя від дня народження Василя Барки



До 110-річчя від дня народження Василя Барки бібліотека ім. П.Панча запропонувала своїм відвідувачам книжкову виставку «Творчість Василя Барки – свідчення перед людьми і перед богом ». Це наш знак вшанування цього видатного уродженця Полтавщини.
Його ім’я пов’язане з найжорстокішою критикою сталінського режиму, його геніальною розповіддю про голод в Україні 1932-1933 років у романі « Жовтий князь ». Як писав Василь Барка, « комуносоціалізм – це люцеферичний міраж, і всі спроби побудувати його, добровільні і примусові, неминучо кінчалися занепадами і нещастями, бо можливість здійснити його – така неприродна, як ходити по стелі догори ногами. »
Український інститут національної пам'яті в рамках відзначення 83-х роковин Голодомору в Україні у листопаді 2016 року вніс ім'я  Василя Барки до проекту «Незламні», як знак пошани на державному рівні 15 видатних людей, що пройшли через страшні 1932—1933 роки та змогли реалізувати себе.
Крім найбільш відомих творів і перекладів Василя Барки, виданих в Україні як окремими виданнями, так і в різноманітних збірках, ми представили книжки, в яких згадується ім’я та творчість Василя Барки. Серед них звертаємо Вашу увагу на третій том  « Щоденників » Олеся Гончара ( Київ, «Веселка», 2004 ). Наш класик надзвичайно високо оцінив філософський зміст творчості Василя Барки. Громадяни України ніколи не повинні забувати трагедію голодоморів в Україні, імена  організаторів і натхненників цього диявольського рукотворного зла.                
                                                                                     


Немає коментарів:

Дописати коментар