середу, 26 червня 2019 р.

З метою відновлення історичної правди та національної пам'яті, поширення повної та об'єктивної інформації про події середини XVII століття в Україні відповідно до розпорядження КМУ « Про затвердження плану дій щодо реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017 – 2020 роки » бібліотека ім. Петра Панча запропонувала своїм відвідувачам книжкову виставку « Видатна перемога в одній із найкривавіших битв в історії України », присвячену 360-річчю перемоги війська під проводом гетьмана України Івана Виговського у Конотопській битві під час україно-російській війни 1658-1659 рр.


В першій частині нашої виставки ми експонуємо сучасні енциклопедичні і історичні видання, присвячені цим подіям. Особливий інтерес у читачів може викликати спеціально запропонована для цієї виставки небайдужим читачем нашої бібліотеки вельми незвичайна книга « Конотоп на перехресті шляхів » ( Київ, « Фолігрант », 2012 ), в якій йдеться, зокрема, про катастрофічну поразку московських військ 29 червня 1659 року. Викличуть інтерес у читачів дослідження отця Юрія Мицика « Гетьман Іван Виговський » ( Київ, 2004 ), удостоєне першої премії на українсько-канадському конкурсі наукових праць 2003 р. « Конотоп-1659 », книжки Андрія Бульвінського «Конотопська битва 1659 року » ( Київ, 2009 ) і Владислава Карнацевича « Битва під Конотопом » ( Київ, 2012 ). 
В другій частині нашої виставки ми експонуємо історичні праці, написані до 1917 року. В них йдеться про обрання гетьманом Івана Виговського, про знаменитий Гадяцький трактат між Польщею і Україною, про майже повне знищення російського війська під Конотопом , про « Чорну раду » в Білій Церкві, початок Руїни і загибель гетьмана Івана Виговського. Найбільш рідкісні серед них « Літопис гадяцького полковника Григорія Грабянки »  ( Київ, 1992 ), том перший « Літопису » Самійла Величка ( Київ, « Дніпро », 1991).                                                                                                                                                         В третій частині нашої виставки представлені художні твори, в яких відтворені події , що розгорталися в Україні за часів гетьмана Виговського. Серед них відзначимо роман « Гетьман Іван Виговський » Івана Нечуя-Левицького, « Крутіж » Богдана Лепкого, « На брата брат » патріарха нашої новочасної літератури Юрія Мушкетика, який тільки що відійшов у інші світи.
 В четвертій частині нашої виставки ми експонуємо кілька енциклопедичних видань і підручників часів СРСР, в яких відсутня будь-яка згадка як про Виговського, так і про Конотопську битву.
 Сподіваємось, що наша виставка  допоможе  зробити
висновки:                                                                                                                                                   - по-перше, Конотопська битва в самому зародку знищила міф про « постійне прагнення українського народу об'єднатися з російськими братами »;                                                                 - по-друге, в Конотопській битві українці зруйнували російські байки про те, що « в історії росіяни ніколи не воювали з українцями »;                                                                                           - по-третє, Конотопська битва засвідчила цивілізаційний вибір України — на Захід, до Європи.




Немає коментарів:

Дописати коментар