вівторок, 8 липня 2014 р.

Героїчна оборона Києва

 З перших же днів війни Київ став прифронтовим містом, а Київський особливий військовий округ, перетворений в Південно-Західний фронт, одним з перших прийняв на себе удар гітлерівської військової машини.
До середини липня частини Київського укріпрайону, загони народного ополчення та винищувальні батальйони являли собою велику силу. Почата гітлерівцями наступ на Київ з боку Житомирського шосе зазнало невдачі.  Зазнавши невдачі в спробі увірватися до Києва із заходу, гітлерівці вирішили нанести удар з боку Білої Церкви, Фастова і в напрямку Васильків - Київ. Але й тут радянські воїни трималися міцно.
Вже був зірваний першого задум ворога - увірватися до Києва зі  
сходу. Вже вкрили себе славою воїни, що билися на рубежі Київського укріпленого району в гирлі річки Ірпінь.
Але над Києвом знову нависла смертельна небезпека
. 8 серпня німці посилили натиск і на наступний день ціною величезних втрат прорвали першу лінію оборони. Зав'язалися бої у другій смузі оборони. Гітлерівцям вдалося захопити Пирогово, Мишоловку, Голосіївський ліс, лісотехнічний і сільськогосподарський інститути. Створювалася загроза Корчуватому.  Міський штаб прийняв необхідні заходи до посилення другої лінії оборони на ділянках Корчувате і Чоколівка.
Сімдесят один день тривала героїчна оборона столиці України. У вечірньому повідомленні Радінформбюро було сказано: «У перебігу 21 вересня наші війська вели бої з противником на всьому фронті. Після багатоденних запеклих боїв наші війська залишили Київ ».
У результаті наполегливих і тривалих боїв під Києвом влітку 1941 року війська фашистської Німеччини тільки на рубежах Київського укріпленого району втратили понад 100 тисяч солдатів і офіцерів, близько 200 літаків і танків. Просування ворога вперед на схід було затримано більш ніж на два з половиною місяці. 





Немає коментарів:

Дописати коментар