понеділок, 6 березня 2017 р.

Бібліотечний кіноклуб "Книга і кіно"

У першу неділю весни, 5 березня, в бібліотеці відбулась друга зустріч кіноклубу "Книги і кіно" на тему руху сучасного екологізму, яка включала лекцію, дискусії і перегляд сучасних фільмів. Вів захід журналіст-природоохоронець, вчений, громадський активіст Олег Андрос.
Гості бібліотеки подивилися фільми на тему екологістського руху в світі, для яких волонтери зробили субтитри українською мовою. Спершу дивилися фільм «Шалений зелений вогонь: Битва за живу планету» (2012). Це перша велика документальна стрічка-дослідження про екологістській рух, яка охоплює 50 років від захисту вікових пралісів до руху проти змін клімату. Режисер - Марк Кітчел (Mark Kitchell). Світова Прем'єра фільму відбулася на кінофестівалі Sundance-2012. Фільм знятий за мотивами одноіменної книги Філіпа Шебекофа (Phillip Shabecoff). «Шалений зелений вогонь» – це хроніка великого руху ХХ століття и один із ключів до ХХІ-го. Картина об'єднує всі основні части захисту довкілля. Вона зосереджена на активності людей, які борються, щоб врятувати свої будинки, своє життя й майбутнє - і виграють всупереч усьому.
Другий фільм, уривки з якого були показані вперше в Україні – «Саботаж» (Wrenched). Це документальна стрічка 2014 р. режисера Ml Lincoln. Фільм показує, як анархічній дух американського письменника Едварда Еббі та його пригодницькі романи задали напрям новому екологістському руху сімдесятих і восьмидесятих років. За допомогою інтерв'ю, архівних кадрів і відтворених сцен фільм показує світ «еко-воїнів», які вперше застосували методи прямої дії на захист дикої природи.
Після перегляду фільму учасники дискусії обговорювали питання київського і українського екологістського руху, висвітлення їх в пресі. Були згадані: практика використання диких тварин в цирках і дельфінаріях, яка вже заборонена у деяких країнах світу, методи опору будівельним порушенням у Києві, боротьба з продажем первоцвітів, бурштинова проблема, збереження степів як природних зон з екологічним балансом.

У вечорі узяли участь читачі бібліотеки, громадські активісти, журналісти, вчені, люди, небайдужі до стану природних ресурсів в країні. Всі разом підтримали методи екологістського руху на захист Природи від знищення. Дякуємо Олегу Андросу за злободенну і цікаву дискусію в бібліотеці.




Немає коментарів:

Дописати коментар