середу, 29 березня 2017 р.

Бібліотеки, які вони є

Lyudmila Kostenko додала 12 нових світлин — у Публічна бібліотека ім. Самеда Вургуна ЦБС Оболонського району м. Київ.
Сьогодні відвідала 7 з 11 бібліотек Оболонського району.
В інших теж, обов’язково, побуваю, але, загалом, картина ясна — ТРЕБА МІНЯТИ.
Міняти Стратегію розвитку бібліотек міста Києва. По суті створювати її з нуля і ми вже почали її розробляти.
Міняти штатний розпис 79-го року, за яким досі працюють бібліотеки. Саме через нього бібліотеки не можуть найняти ні лектора, ні психолога ті організатора івентів.
ОБОВ’ЯЗКОВО треба міняти індикатори визначення ефективності бібліотек — той самий плановий підхід, коли бібліотекар зобов’язаний “прийняти” певну кількість людей. Через що, людину, яка просто прийшла попрацювати в інтернеті, змушують оформлювати читацький квіток.
І міняти самі бібліотеки.
Бібліотеки повинні стати публічним простором, куди можна прийти “посидіти” в інтернеті, послухати дійсно цікаву розповідь та, звичайно, взяти книгу.
Треба дозволити бібліотекам надавати платні послуги.
Один приклад для чого це робити. Зараз у бібліотеках є певні ліміти на витрати електроенергії і за їх перевищення є відповідальність. А як провести лекцію чи будь-який івент, коли немає світла, бо його економлять?
Також, я побачила кардинальну різницю у стані бібліотек — від чудових до таких, в які небезпечно заходити. Треба робити ремонти, а чекати на це бюджетних коштів можна довго.
Звичайно, що традиційні бібліотечні послуги повинні залишитись безкоштовними.
Я впевнена, що бібліотеки готові змінюватись, але, на жаль, у нас законодавство доганяє ініціативу.
Якщо зміни не відбуваються на державному рівні, то будемо робити експеримент та змінювати на місцевому.
Бібліотеки точно стануть сучасними!
ПодобаєтьсяПоказати більше реакцій
Коментувати
Коментарі
Валентина Скляр Раджу Вам відвідати бібліотеку імені Петра Панча на Великій Васильківський. В ній стараннями завідувача Надії Романової життя вирує з великою користю для кожного, хто заходить: постійно проходить навчання іноземних мов, чудові концерти, лекції, творчі ...Переглянути більше
Надежда Романова Щиро вдячні за високу оцінку нашої роботи.
Наталья Ивановна Недбайло Пані Валентино! Ми знаходимося в центрі столиці України, і центрі України. Ми повинні бути прикладом для інших бібліотек. Дякую, що Ви звернула увагу на нашу роботу,
Валентина Скляр Наталья Ивановна Недбайло, дійсно, Ваша бібліотека є взірцем, як треба працювати з читачами та всіма відвідувачами.

Немає коментарів:

Дописати коментар