пʼятницю, 5 травня 2017 р.

Перемога в нашій пам'яті. Воєнними дорогами чотирьох Українських фронтів.

Від дніпровського Правобережжя до Відня, Праги та Берліну проліг бойовий шлях фронтів, які увійшли в історію під назвою «Українські». У лавах Червоної Армії воювало 6 млн. українців. І вони звільнили Європу та світ від нацистської чуми.
З 20 жовтня 1943 року Воронезький, Степовий, Південно-Західний і Південний фронти були перейменовані відповідно в 1-й, 2-й, 3-й та 4-й Українські фронти. 
1-й Український фронт. Війська фронту в першій половині листопада 1943 року провели Київську стратегічну наступальну операцію, в ході якої 6 листопада звільнили Київ. В січні-лютому 1944 року фронт брав участь у Корсунь-Шевченківській операції. Провівши Проскурівсько-Чернівецьку операцію 1944 року, війська фронту відійшли до Карпат.1944 рік – Львівсько-Сандомирська стратегічна операція. У січні 1945 – Сандомирсько-Сілезька операція, звільнені південні райони Польщі і форсований Одер. У березні 1945 року силами фронту була здійснена Верхньосілезька операція. Далі, в квітні-травні війська фронту взяли участь у Берлінській, а потім у Празькій стратегічних операціях.
2-й Український фронт. У жовтні-грудні 1943 року провели операцію по розширенню плацдарму, захопленого на правому березі Дніпра. Зимою 1944 року об’єднання фронту провело Кіровоградську операцію, а потім, взаємодіючи з військами 1-го Українського, - Корсунь-Шевченківську операцію. Весною 1944 року фронт провів Умансько-Ботошанську операцію. В серпні 1944року фронт брав участь у Яссько-Кишинівській страрегічній операції. На рахунку 2-го Українського фронту: Дебреценська операція, Будапештська стратегічна операція, звільнення Угорщини, частини Чехословаччини, східні райони Австрії та її столиця місто Відень
3-й Український фронт. Разом з 4-м Українським фронтом, здійснивши Нікопольсько-Криворізьку операцію 1944 року вийшли на р. Інгулець, звідти розгорнули наступ на миколаївсько-одеському напрямку, провівши послідовно Березнеговато-Снігірівську і Одеську операції.. Звільняли Болгарію, Югославію, більшу частину Сербії. Далі брали участь у Будапештській стратегічній операції, форсували Дунай.
4-й Український фронт. На початку листопада 1943 року завершили Мелітопольську операцію. В січні-лютому 1944 році взяли участь у Нікопольсько-Криворізькій операції. У квітні-травні 1944 року війська фронту провели Кримську стратегічну операцію. Далі: Східно-Карпатська операція, звільнення Моравсько-Остравський промисловий регіон брали участь у Празькій стратегічній операції.

                                                                                                


Немає коментарів:

Дописати коментар