пʼятницю, 5 січня 2018 р.

Книжкова виставка

Пропонуємо книжкову виставку « Не скарать тебе душителям сибірами і соловками…», присвячену 80 - річчю від дня народження видатного українського поета, перекладача, мислителя і дисидента Василя Стуса, який став уособленням незламності українського духу. Для читачів старшого віку він герой акції 4 вересня 1965 року прем’єрного показу фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» у київському кінотеатрі «Україна». Василь Стус підтримав протест І. Дзюби та В.Чорновола проти арештів представників української інтелігенції. Для значної частини киян постать Василя Стуса назавжди пов’язана з днем перепоховання рештків В.Стуса, О.Тихого та В.Литвина 19 листопада 1989 р. на Байковому цвинарі. Саме цього дня центр Києва був заповнений тисячами людей з десятками саморобних жовто-блакитних прапорів, а міліціонери вперше (!) в радянському Києві не знущалися над киянами за національну символіку.
Для читачів, бажаючих ознайомитися з літературною спадщиною Василя Стуса, в нашій книжковій виставці представлені «Вибране» Василя Стуса (Харків, 2016), «Таборовий зошит. Вибрані твори» (Київ, 2008), «Палімпсест. Вибране» (Київ, 2003), збірки поезій «Золотокоса красуня» (Київ, 1992), «Під тягарем хреста» (Львів, 1991), «Поезії» (Київ, 1990) та ще кілька збірок. Звертаємо увагу читачів на надзвичайно вибухову літературну працю «Феномен доби (сходження на Голгофу слави)» (Київ, 1993), яка у вироку суду у справі Василя Стуса від 7 вересня 1972 р. була названа ворожою, оскільки нав’язує читачеві антирадянські націоналістичні погляди і доводить « шкідливість » принципу партійності в літературі.
Для читачів, бажаючих ознайомитися з громадською діяльністю Василя Стуса, в нашій книжковій виставці представлене науково-публіцистичне видання у 2-х частинах « Нецензурний Стус » (Тернопіль, 2002-2003). У цій книзі зібрано спогади широкого кола людей, які найкраще знали Василя Стуса. Ці спогади переповнені містичними порівняннями життя В.Стуса і Ісуса Христа: народження на Святвечір за правління « царя Ірода » ( Сталіна ), його ім’я означає « цар », арешт у 33 роки, його зрадив один з найкращих друзів, побратими зреклися його, похований в оточенні « особливо небезпечних державних злочинців » (О.Тихого і В.Литвина). Дуже цікавою для наших читачів є книга Дмитра Стуса «Василь Стус: життя як творчість» (Київ, 2005), його передмова «Дорога долі Василя Стуса» до «Вибраного» Василя Стуса (Харків, 2016).
Дізнатися багато нового про життя і творчість поета можна з літературознавчих досліджень Євгена Сверстюка («Летюча зірка української літератури», «Поет про поета», «Над плином часу»), Юрія Щереха (Шевельова) «Трунок і трутизна», Михайлини Коцюбинської («Новітні палімпсести: Кілька думок про феномен Василя Стуса», «Феномен Стуса», «На цвинтарі розстріляних ілюзій…»), Миколи Жулинського, Юрія Бедрика.
Іван Дзюба надзвичайно влучно сказав про Василя Стуса, що поетичний геній Стуса оригінальний і неповторний, він пропускає крізь призму свого світосприйняття, поетичного натхнення найкоштовніші здобутки світової культури.



Немає коментарів:

Дописати коментар