четвер, 4 квітня 2019 р.

Бібліотека ім.П.Панча пропонує книжкову виставку « М.В.Гоголь і Україна », присвячену 210 - річчю від дня народження всесвітньовідомого письменника Миколи Гоголя та значенню його доробку в контексті української історії, культури, літератури.


В першій частині нашої виставки представлені книжки про український родовід М.В.Гоголя.  Предками по батьківській і материнській лініях М.В.Гоголя були представники відомих українських козацько -старшинських родин Лизогубів, Паліїв, Забіл, Танських і, звичайно, Гоголів-Яновських. Про особливості культурного середовища, в якому виховувався і творив геній, йдеться у книжках Тараса Чухліба  « Козацьке коріння Миколи Гоголя », Миколи Томенка « Український романтик Микола Гоголь », Вікентія Вересаєва     « Гоголь в жизни », Леоніда Томи « Микола Гоголь » та деяких інших, представлених у нашій експозиції.
У другій частині нашої виставки представлені « малоросійські повісті » М.В.Гоголя, завдяки яким цей             « упертий малорос », як часто називали М.В.Гоголя, підкорив Російську імперію. В нашій експозиції представлені різні видання цих повістей ( як в оригіналі - російською мовою, так і в українських перекладах ).
 У третій ( найбільшій ) частині нашої виставки розповідається про таємниці, пов’язані з створенням найбільш « козацької » гоголівської повісті « Тарас Бульба ». Прототипом літературного героя, як вважає значна частина літературознавців, був козацький старшина – полковник Подільського полку та наказний гетьман правобережного козацтва в останній чверті ХVII ст. Євстафій Гоголь.
Перша редакція повісті була опублікована в циклі « Миргород » у 1835 р. Друга, перероблена редакція, вийшла у 1842 р. В першій редакції, на відміну від другої редакції твору, немає прославляння російського царя, відсутнє художнє описування запорізьких козаків, як прихильників Росії та російськості, та відсутнє їхнє бажання приєднатися до Росії. У нашій виставці представлені два уривки у двох редакціях, які дають змогу читачам самим зробити висновки про суть змін первісного тексту М.В.Гоголя.
У четвертій частині нашої виставки представлені історичні дослідження М.В.Гоголя. Звертаємо увагу наших відвідувачів на те, що за часів СРСР погляди М.В.Гоголя на історичне минуле України та на всесвітню історію не вписувалися в загальноприйняті канони.
У  п’ятій частині нашої виставки представлені довідники і різноманітні видання про місця в Україні, пов’язані з життям нашого видатного земляка, про те, як зберігається пам’ять про М.В.Гоголя.
В нашій виставці ми не просліджуємо зв'язок персонажів п’єс М.В.Гоголя та його поеми « Мертві душі » з Україною, але потрібно визнати, що в кожній людині є трошки від Хлестакова. А про актуальність і живучість феномену « мертвих душ » вже й годі говорити. І усім нашим читачам рекомендуємо книжку читача нашої бібліотеки Броніслава Панасюка  « Україна і Микола Гоголь ».





Немає коментарів:

Дописати коментар