вівторок, 3 березня 2020 р.

1 березня в бібліотеці П.Панча учні київських шкіл продовжили готуватися до ЗНО. Розглядали твір П.Куліша "Чорна Рада". Спікер Анастасія Бречко, вчитель української мови і літератури, авторка каналу * Будніучілки.

Неймовірна освітянка, яка встигнула до покоління Z, а тепер займається спростуванням міфів про нас та розвитком молодих поколінь. 
В свою чергу бібліотека ім. Петра Панча запропонувала відвідувачам цього заходу додаткову інформацію про те, як з Пантелеймона Куліша в радянські часи зробили родоначальника українського буржуазного націоналізму, ідейного ворога Тараса Шевченка. Відвідувачів бібліотеки ознайомили з матеріалами, що висвітлюють трагедію знищення літераторів України, причетних до угруповання « неокласиків », і як для цього тоталітарна компартійна влада використала поезію Пантелеймона Куліша « До кобзи » . У грудні 1934 р. після повідомлення про розстріл письменника Григорія Косинки на квартирі у Максима Рильського Микола Зеров прочитав цю поезію, в якій були присутні рядки « Мовчки сідаймо на голих лавках, мовчки сумуймо по мертвих братах ».  Цей факт під час трьох допитів Миколи Зерова в травні – червні 1935 року був витлумачений оперуповноваженим Літманом  як організація антирадянського виступу проти керівників комуністичної партії і підтримка розстріляних терористів (  у літературно-художньому виданні 2019 року « Максим Рильський. Серія « Митці на прицілі » ).
Насправді Куліш, як ніхто, перший зрозумів і розкрив для інших силу геніального Кобзаревого слова, значення його для пробудження і самоусвідомлення народу, а вірш цей був написаний ним на роковини смерті Тараса Шевченка.
Бібліотека запропонувала відвідувачам знайомитися з творчістю Пантелеймона Куліша, який так натхненно закликав любити Україну,  бажати їй волі та добра.


                                                                                                                                                                 







Немає коментарів:

Дописати коментар