пʼятницю, 14 травня 2021 р.

14 травня Україна вперше на державному рівні вшановує пам’ять тих людей, які, ризикуючи життям, рятували євреїв в роки Другої світової війни. Праведник народів світу – офіційне звання, надане людині, яка ризикувала власним життям заради порятунку євреїв у період Голокосту.

  


Олена Вітер (1904 – 1988) була настоятелькою греко-католицького монастиря та членом Організації Українських Націоналістів. В роки німецької окупації у львівському сиротинці, що знаходився під її опікою, ігуменя переховувала від нацистів єврейських дітей. Серед них були Лілі Польман, Натан Левін та ін.  За порятунок єврейськиї дітей під час Голокосту уряд Ізраїлю 1976 року удостоїв Олену Вітер (Йосифу) титулу «Праведник народів світу» (її ім’я вписане у Почесну стіну Праведників у Єрусалимі. Олена Вітер стала першою українкою, удостоєної цього титулу.                                    

Серед праведників народів світу — оунівець Федір Вовк  Віце-президент Української головної визвольної ради (українського підпільного парламенту часів Другої світової війни), оунівець Федір Вовк разом із дружиною визнані праведниками народів світу.      Історію порятунку Федором Вовком єврейської родини під час німецької окупації в Нікополі розповів історик Володимир В’ятрович . Харківський біолог Федір Вовк, ховаючись від сталінських репресій науковців, переїхав до Нікополя, де вступив до ОУН, під час німецької окупації рятував євреїв від убивств, а українців – від вивезення на примусові роботи. У Нікополі Федір Вовк разом із дружиною Єлизаветою допомогли шкільній учительці єврейці Сарі Бакст врятуватися разом із матір’ю, сином та небожем, а також чоловіком-українцем.                                                                                        

Читайте про життя Олени Вітер (ігумені Йосифи) та Федора Вовка у циклі публікацій Володимира В’ятровича «Історія з грифом «Секретно» та в книзі  М.Слабошпицького "Тодось Осьмачка" та ін.

Немає коментарів:

Дописати коментар