понеділок, 31 січня 2022 р.

«Ми на порозі самознищення» (Стівен Гокінг)

До 80-річчя від дня народження англійського фізика-теоретика, паралізованого генія Стівена Гокінга бібліотека ім. Петра Панча пропонує ознайомитися з тематичною полицею «Короткі відповіді на великі питання».

Стівен Вільям Гокінг ( 8 січня 1942, Оксфорд, Велика Британія — 14 березня 2018, Кембридж, Велика Британія) — англійський фізик-теоретик, космолог і автор багатьох книжок, директор з досліджень Центру Теоретичної Космології Кембриджського університету.
Широкому загалу він відомий своїми дослідженнями в астрофізиці, зокрема теорії чорних дір та популяризації наукових знань.
Перші ознаки смертельного захворювання у Гокінга з’явилися в 21 рік. Спершу вони були слабкими: легка незграбність і кілька несподіваних падінь.
1985 року він захворів на пневмонію, яка дала дуже серйозне ускладнення. А після необхідної операції він втратив голос. Отже відтоді і до кінця життя йому була потрібна цілодобова допомога команди людей.
Впродовж усього свого життя фізик не припиняв працювати. Дідусь трьох онуків, він і далі активно займався наукою, писав книжки. Нашим відвідувачам ми пропонуємо книжки Стівена Гокінга і Леонарда Млодінова «Найкоротша історія часу» (Харків, 2017) і «Великий замисел» (Харків, 2018), «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» Люсі Гокінг і Стівена Гокінга (Львів, 2018), а також «Думати, як Стівен Гокінг» Деніела Сміта ((Київ, 2018).
На жаль, пророцтва цього генія дуже песимістичні: «Я вважаю, що ми досягли точки неповернення. Наша Земля стає для нас занадто мала. Населення світу дуже активно зростає. Ми на порозі самознищення». Гокінг наполягав на колонізації інших планет та на розвитку космічних польотів через стурбованість тим, що життю на Землі загрожують раптова ядерна війна, генетично модифіковані віруси, глобальне потепління та інші небезпеки. З точки зору Гокінга існує велика ймовірність зіткнення з метеоритами. Для людства у перспективі небезпеку буде нести штучний інтелект.
Практично всі звертають увагу на символічність дат народження і смерті цієї видатної особистості: він помер у Міжнародний День Числа П, що співпадає з днем народження Альберта Ейнштейна, а народився в день смерті Галілео Галілея. Прах Гокінга похований у Вестмінстерському абатстві у Лондоні 15 червня 2018 р. поряд з могилами Ісаака Ньютона і Чарльза Дарвіна.
Насолоджуємося разом чудовими текстами про життя і Всесвіт від Стівена Гокінга.






Немає коментарів:

Дописати коментар