четвер, 26 травня 2022 р.

З любов'ю до тебе, Київ

  До Дня Києва бібліотека ім. Петра Панча пропонує  книжкову виставку «З любов’ю до тебе, Київ». Перше святкування Дня Києва відбулося наприкінці травня 1982 року, воно співпало із святкуванням 1500-річчя Києва. А в останню неділю травня 1987 року вперше було офіційно відзначено День Києва.

Цього року ми відзначаємо цей день в умовах воєнного стану. З 24 лютого триває повномасштабна агресія путінської Росії проти України. Росія ніколи раніше не була засуджена і покарана за свої злочини в минулому. З початку 2014 року спроби умиротворити або не дратувати агресора призвели до жахливих наслідків – він знову чинить масові вбивства, грабунки, депортації, згвалтування немовлят, дітей, жінок майже в центрі Європи в ХХІ столітті. Фашистська Росія реалізує підкріплений псевдоісторичними наративами акт геноциду української нації  

В нашій експозиції представлені книжки про старий Київ, про історичні місця Києва, про видатних людей, що жили і творили в його межах. Серед них відвідувачам можна порекомендувати такі книжки: сповідь про любов до Києва Дмитра Лаврова «Святий Київ наш великий…», «Історичний путівник по Києву. Український Київ ХІХ - поч. ХХ ст.» Ігоря Гирича, науково-популярну книгу Михайла Рибакова «Вулиця архітектора Городецького», чудову книгу Дмитра Малакова «Архітектор Городецький», фотопутівник Павла Позняка і Сергія П’ятерикова «Київ: Погляд через століття» та ще багато інших захоплюючих видань. Не можна не згадати чудові тексти від Віктора Киркевича  «Київ литовсько-польський», «Київ імперський» і «Київ капіталістичний». .  Більш, ніж двадцять років Віктор Киркевич пропонує київській громаді готовий музей - Музей історії Незалежності України. У своїх книжках він розповідає, в першу чергу, про минуле українців, поляків, євреїв, які постраждали від Російської та Радянської імперій протягом останніх століть. Автор пише свої книжки російською мовою для того, щоб якомога більше людей ознайомилися з надзвичайно цікавою історією України, її столиці – міста Києва

Серед книжок і періодичних видань, представлених у нашій виставці, є присвячені подіям Другої світової війни на берегах Славутича. Рекомендуємо передивитися свідчення киян про ці дні (Київ 1941-1943. Фотоальбом; Кальницький Михайло, Малаков Дмитро, Юркова Оксана. Нариси з історії Києва; Малаков Дмитро. Оті два роки… У Києві при німцях; Малаков Дмитро. Долі киян (1941-1943); Боровик Микола, Дробкова Наталія, Пастушенко Тетяна. Друга світова війна та нацистська окупація у спогадах киян; Кузнецов Анатолий. Бабий Яр; Боженко Святослав. Родом з Микільської Слобідки; Гуменна Докія. Хрещатий Яр (Київ 1941-1943).Роман-хроніка; журнали «Українська культура» №5/2016 про 75-річчя трагедії Бабиного Яру та Похідних груп ОУН і №4/2018 про загибель Успенського собору 3 листопада 1941 року).

Ми ніколи не повинні забувати всіх тих, хто мужньо обороняв місто в липні – вересні 1941 року, тих, хто з надзвичайно великими втратами для себе звільняв наше місто восени 1943 року, і  те, що зараз за волю України в боротьбі проти новітніх фашистів – вже російського походження продовжують гинути сини і дочки нашої країни. До нашої експозиції увійшли книжки про Євромайдан і початок війни на Сході України. Крім того, в нашій виставці представлені окремі світлини про руйнування російськими загарбниками нашого міста. Його вдалося відстояти величезними зусиллями Збройних Сил України, територіальної самооборони і простих небайдужих громадян. Зараз тривають дуже важкі бої на Донбасі. Наша виставка – це маленький внесок у загальний культурний спротив російській навалі як військовій, так і інформаційній. Сподіваємось на перемогу у цій війні.

З Днем Києва всіх нас! Героям – слава!



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар