вівторок, 11 жовтня 2022 р.

До Дня Покрови Пресвятої Богородиці, Дня українського козацтва та Дня захисників і захисниць України бібліотека ім. Петра Панча пропонує книжкову виставку «Героїчна Україна. Від минулого до сьогодення».

14 жовтня християни східного обряду відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці чи Покрову. Це свято відноситься до неперехідних і щорічно відзначається в той самий день. 14 жовтня в Україні відзначають ще кілька свят: День захисників та захисниць, День українського козацтва та День УПА. День захисників та захисниць є державним вихідним, але цього року на українській землі триває війна, масштабів якої світ не бачив із часів Другої світової, тому свято буде робочим днем.

Цього року наша книжкова виставка показує одночасно нашу давню історію козацької християнської доби і нагадує всім нам сторінки нашої сьогочасної війни з фашистською путінською Росією, які суттєво змінили наше життя.

Звертаємо Вашу увагу на ідеологічного натхненника сучасного російського фашизму Івана Ільїна. 30 вересня 2022 р. в Георгіївській залі Кремля проходила церемонія, під час якої Володимир Путін оголосив про анексію нових українських регіонів. Закінчуючи свій виступ, президент країни-агресора процитував ідеолога російського фашизму Івана Ільїна та заявив, що жителі окупованих територій України нібито добровільно виявили бажання жити в складі Російської Федерації.                                                                                                                                                             Улюблений «філософ» Путіна — фашист, а майбутнє Росії за Ільїним — фашистська диктатура, що збере до купи всі колишні імперські землі і тоді завершиться «даруванням згори» монархії, яка зупинить історичний час на цих теренах навічно. Тут і ідея персональної гнучкої диктатури, і апологетика російської мови, і розрахунок на впливовість РПЦ, і зрештою  нова назва білого фашизму, яка сором’язливо не виставляє напоказ його фашистську основу - «русский мир»:  «для будущих социальных и политических движений подобного рода надо избирать другое наименование. А если кто-нибудь назовет свое движение пружним именем («фашизм» или «націонал-социализм»), то это будет истолковано как намерение возродить все пробелы и фатальные ошибки пришлого… Франко и Салазар поняли это и стараются избежать указанных ошибок. Они не называют своего режима «фашистским». Будем надеяться, что и русские патриоты продумают ошибки фашизма и национал-социализма до конца и не повторят их»  (Ильин И.А. О грядущей России: Избранные статьи. М., Военизат, 1993, стор.68-70). Головне для фашистської Росії – не називати речі своїми іменами.

Останніми днями ракетними ударами московські фашисти цілеспрямовано вбивають саме цивільних людей для того, щоб посіяти терор і страх.  Росія ще раз довела, що вона є терористичною державою, якій необхідно протидіяти усіма можливими способами, щоб запобігти подальшим жахливим злочинам. А постійний представник України при ООН Сергій Кислиця відкрито назвав Росію державою-терористом після масового ракетного обстрілу 10 жовтня. «Весь світ знову побачив дійсне лице терористичної держави, яка вбиває наш народ. Постраждавши від програшів на полі бою, Росія використовує всю силу проти мирних жителів українських міст», - заявив Кислиця. «Зараз Росія робить все можливе, щоб повернути нас у 30-ті роки минулого сторіччя, навіть у 40-ві, коли Гітлер знищував суверенні держави шляхом вторгнення, хибних референдумів та аншлюсів».

Тому нагадаємо зараз останній пост загиблого у червні 2022 р. Романа Ратушного: «Просто запам'ятайте: чим більше росіян ми вб'ємо зараз, тим менше росіян доведеться вбивати нашим дітям. Ця війна триває більше трьох сотень років. Коли ми її програємо, ми стаємо гарматним м'ясом для росіян. Коли ми її виграємо – отримуємо час на відпочинок до наступної фази цієї війни».

Наша бібліотека протягом останніх років постійно звертала увагу на потребу осмислювати уроки історії. У грудні 1917 р. більшовицькою Росією було розпочато збройну агресію проти УНР. Ось чому зараз можна говорити про українську столітню війну за правду, за свободу, яка триває досі. А результат цієї війни залежить від того, наскільки ми засвоїмо уроки наших попередників, наскільки ми пам’ятатимемо про їхню тодішню боротьбу з більшовицькою маніпуляцією популістськими гаслами і провокативним розпалюванням внутрішніх конфліктів і суперечок, Не забуваймо і про теперішніх численних захисників російської мови і так званої «великої» російської культури в Україні – ретрансляторів путінської пропаганди         неспротиву агресору.

І наостанок. На захисті суверенітету України стояли та стоять наші захисники і всі ми.
Тож в цей день вшануймо наших славних предків – козаків, наших воїнів та наших захисників. Нехай прийде мир та спокій в домівки кожної української родини.

З Днем захисника України, з Днем Українського козацтва, з Днем створення УПА та святом Покрови Пресвятої Богородиці!



Немає коментарів:

Дописати коментар