понеділок, 28 листопада 2022 р.

До 300-річчя від дня народження Григорія Савича Сковороди у відповідності до постанови Верховної Ради України від 4 листопада 2020 р. № 973-IX та рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики України бібліотека м. Петра Панча пропонує своїм відвідувачам тематичну книжкову виставку «Григорій Сковорода: таємниці постаті».

Це легендарна постать нашого першого відомого у світі українського філософа, яким він став ще за свого життя. Для переважної більшості наших сучасників він наш перший класик, і, як негативний результат цієї слави,  про нього всі чули і ніхто не читає. За радянських часів Сковороду називали атеїстом, хоча твори митця настільки рясно пересипані цитатами з Біблії, що навіть не всі їх можна одразу помітити і відрізнити від власних висловів Сковороди.

Григорій Сковорода був мандрівним філософом,  понад усе він цінував свою волю, право самому визначати своє життя, жити так, як йому до вподоби, спілкуватися з людьми різного віку та професій.         На могилі філософа написано «Світ ловив мене, та не впіймав». Григорій Сковорода не видав за життя жодної книги своїх творів, але його ідеї, байки, поезії люди переповідали один одному, значну їх частину знали напам'ять. . Власної філософської системи, на жаль, він не створив. Для різних людей – своє бачення головного у різноманітній творчій спадщині Григорія Сковороди. Хочеться звернути увагу на такі його тези.

Головне завдання людини на землі - пізнати та реа­лізувати все те, що закладено в ній природою.

Щастя для людини - це праця. Не­щастя, - коли людина займається не своєю справою, проявляє неспра­ведливість до людини, або пригноблює іншу людину.

 Бог - це природа, людина як частина природи носить Бога в серці. Тобто, сама людина є частиною Бога, а значить і творцем на землі.                                                                                                                              Окрасою нашої виставки є унікальне видання художніх творів нашого видатного філософа Григорія Сковороди «Життя наше – це подорож» (Львів, Апріорі, 2021). Книга містить фундаментальне переднє слово упорядника і перекладача Валерія Шевчука про письменницьку спадщину Григорія Сковороди «Великий мислитель українського народу» та біографію, написану учнем філософа Михайлом Ковалинським «Учень про вчителя. Життя Григорія Сковороди» і «Нагробний напис». Можна стверджувати, що абсолютно всіх читачів зацікавлять вибрані Валерієм Шевчуком з різних текстів афоризми Григорія Сковороди. Ось останній з них: «Не той дурний, хто не знає (ще такий, котрий усе знає, не народився), але той, хто знати не хоче. Зненавидь глупоту: тоді хоч і дурний, а будеш у числі блаженних».  Ця книжка чекає на всіх охочих в читальній залі нашої бібліотеки.

 В книжковій серії «Українська езотерика»  вибрані твори Григорія Сковороди  «Сковорода. Найкраще»     ( Львів, Terra Incognita, 2018) у перекладі сучасною українською мовою перекладачів Марії Кашуби, Галини Сварник, Назара Федорака з передмовами Андрія Любки «Сковорода: гіпстер, езотерик, вегетаріанець» і Ростислава Чопика «Сковорода. Сродність» - це «спроба показати Сковороду сучасним і приступним письменником, оригінальним мислителем, що з ним можна не погоджуватися, дискутувати і не всі тексти якого обовязково мають подобатися» (Андрій Любка).

Для бажаючих вивчати філософію Григорія Сковороди  у нас достатньо праць філософів як періоду «батьківського піклування Комуністичної партії, Радянського уряду про українську культуру, її прогресивних діячів, учених, письменників» (Поліщук Ф.М. «Григорій Сковорода. Життя і творчість» - Київ, Дніпро, 1978; «Від Вишенського до Сковороди» - Наукова думка, Київ, 1972; Табачников И.А. «Григорий Сковорода» - Москва, Мысль, 1972; Попов П.М. «Григорій Сковорода» - Київ, Дніпро, 1969 та інші), так і часів вже незалежної України (Огородник І.В., Огородник В.В. «Історія філософської думки в Україні». Курс лекцій – Київ, Вища школа, Знання, 1999; Горський В.С. «Історія української філософії». Курс лекцій - Київ, Наукова думка, 1997; «Філософська думка в Україні». Біобібліографічний словник – Київ, Пульсари, 2002 та інші).

 До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди була також видана збірка нарисів, досліджень, інтерв’ю під назвою «Учитель життя. Сковорода як гасло часу» (Київ, Успіх і карєра, 2016), присвячена вивченню філософської спадщини великого українського мислителя. Автор-упорядник збірки - Володимир Стадниченко, а серед авторів текстів Володимир Стадниченко, Микола Махінчук, Олександер Шокало, Людмила Рінгіс, Алла Ковтун та інші.

Чудове видання з точки зору графічного оформлення з текстами для дитячої аудиторії у вигляді розмови від професора Леоніда Ушкалова «Сковорода від А до Я» (Львів, Видавництво Старого Лева, 2019) примушує пожалкувати над тим, що читачі поважного віку навчалися в школі не по таких книжках!

З попередніх українських інтелектуалів, які вивчали творчий спадок Григорія Сковороди, слід назвати Дмитра Чижевського, котрий у своїй працi «Філософія Г.С.Сковороди» (Варшава,1934) – «заново відкриває» цього фiлософа.   У нашій експозиції ця праця представлена харківським перевиданням 2004 р. – підготовка тексту й переднє слово «Дмитро Чижевський та його книга про філософію Сковороди» професора Леоніда Ушкалова.

 Слід також назвати незакінчену поему-симфонію Павла Тичини «Сковорода» разом з чернетками, варіантами, нотатками, планами, словником (том четвертий зібрання творів Павла Тичини у 12 томах).

 Отже, робимо такий висновок, що творчість Григорія Сковороди цікава нам і досі, а уважний і притомний читач зможе знайти у філософських ідеях Сковороди відповіді й на свої власні питання.


 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар