четвер, 25 серпня 2016 р.

Поетична хвиля українського кіно. До 75 - річчя від дня народження Богдана Ступки.

27 серпня виповнюється 75 років від дня народження лауреата Шевченківської премії, Героя України – Богдана Ступки.                                                                                                                Богдан Ступка -  геній української сцени, актор від Бога.
Богдан Ступка зіграв десятки гранично протилежних ролей на сцені – вистави "Украдене щастя", "Дядя Ваня", "Король Лір", "Тев’є-Тевель", "Легенда про Фауста", "Енеїда", "Майстер і Маргарита". 
Актор виконав більше сотні ролей у кіно. Його першою роллю в кіно, став образ Ореста Дзвонаря в фільмі “Білий птах з чорною ознакою”. Працював з кінорежисерами Отаром Іоселіані, Кшиштофом Зануссі, Єжи Гофманом, Режисом Варньє, Юрієм Іллєнком, Кірою Муратовою, Сергієм Бондарчуком, Володимиром Бортком, Павлом Чухраєм, Дмитром Месхієвим.     
                                                                                                                             Його творча акторська доля з роками лише набувала визнання європейського. В 67 років Богдан Ступка отримав звання кращого актора на Римському кінофестивалі, а разом з ним і багато пропозицій зніматися за кордоном. Ступка міг стати зіркою світового кінематографу. Він - один із найвидатніших акторів нашого часу, якому були підвладні будь-які образи. Він підкорив серця мільйонів глядачів майстерністю і темпераментною грою. До кінця днів він був дуже затребуваний і в Україні, і в Росії, був сповнений планів та ідей.
Ступку знали як пошановувача української культури. Зокрема, саме в його виконанні в пам'ять співвітчизників закарбувались вірші українських класиків. А ще актор брав участь у соціальній рекламі "Я люблю Україну", зізнаючись у світлих почуттях до рідного краю. 
Ім'я Богдана Ступки увійшло до словника американської кіноакадемії, куди включені прізвища кращих акторів і режисерів минулого сторіччя. З українців у ньому опинилися тільки двоє - Богдан Ступка та Олександр Довженко.
Пам'яті Ступки знятий документальний фільм "Вічна легенда", та й взагалі, народ пам'ятає свого улюбленого актора, і буде пам'ятати його завжди. Богдан Сильвестрович був і залишається частиною душі цілої України.

Немає коментарів:

Дописати коментар