четвер, 18 серпня 2016 р.

Творець інтелектуального театру ХХ століття

 Пропонуємо Вам книжкову виставку « Творець інтелектуального театру ХХ століття », присвячену 160-річчю від дня народження видатного англійського драматурга, лауреата Нобелівської премії 1925 р. Джорджа Бернарда Шоу.
В основі нашої виставки є досить унікальна книга Хескета Пірсона « Бернард Шоу ». Ця книга створена за документами і особистими бесідами автора з Бернардом Шоу. Факти, наведені в цій книзі, ретельно перевірялися і виправлялися самим Бернардом Шоу. Перше видання цієї книги вийшло з друку ще за життя Бернарда Шоу  у 1942 р. Цікаво, що саме з Хескетом Пірсоном Бернард Шоу узгодив текст свого некролога.
Другим цікавим джерелом інформації про життя Бернарда Шоу є книга « Бернард Шоу. Автобиографические заметки.  Статьи. Письма » ( Москва, « Радуга », 1989 ), а також власні передмови Бернарда Шоу до своїх пєс. Найбільш іронічним, з нашої точки зору, є невеличкий етюд Бернарда Шоу « Хто я такий? ».
Найблискучіша серед пєс Бернарда Шоу – « Пігмаліон ». Комічні ситуації, блискуча гра слів надають їй невмирущої життєвості та привабливості, а мюзикл  за цією п’єсою « Моя прекрасна леді » за участю чарівної Одрі Хепберн і досі захоплює нас.
Відмова від традиційної життєподібності, перевага відкритої умовності та дискусійності – ось що приваблює нас в творах цієї видатної особистості.

Звертаємо Вашу увагу також на статтю Томаса Манна          « Бернард Шоу », яка починається словами « Les dieux sen vont ». Томас Манн дуже зворушливо відгукнувся на смерть Джорджа Бернарда Шоу.


Немає коментарів:

Дописати коментар