середу, 6 грудня 2017 р.

Бібліотека ім. Петра Панча пропонує книжкову виставку « Всякому місту – звичай і права », присвячену 295 - річчю від дня народження Григорія Савича Сковороди

 Григорій Сковорода – видатний український просвітитель – гуманіст, філософ, поет, педагог.    У першій частині нашої виставки представлені поезії, філософська проза Григорія Сковороди. Найбільш легкими для сприймання можна назвати « Вибрані твори в українських перекладах » Григорія Сковороди ( Харків, 2008 ). Вони включають у себе поезії, вибрані місця з діалогів та притч, переклад яких зі староукраїнської зробив Гнат Хоткевич, байки переклав Федір Бурлака, інші твори у цій збірці переклали Григорій Коваленко і Петро Пелех.    
Є у нашій експозиції том перший з академічного видання 1961 р. під редакцію славетного літературознавця академіка О.І.Білецького. У текстологічному відношенні це видання є першою спробою критичного подання текстів за автографами.
Двотомник творів Григорія Сковороди видавництва « Наукова думка » 1972 р. багато ілюстрований, твори в ньому розташовані зовсім в іншому порядку у порівнянні з виданням 1961 р. Зявилися поетичні переклади забороненого раніше М.Зерова.    
Двотомник творів Григорія Сковороди видання 1994 р. підготовлений Українським науковим інститутом Гарвардського університету разом з Інститутом літератури НАН України, твори переклали Валерій Шевчук і Марія Кашуба.
У другій частині нашої виставки представлені твори наших видатних вчених ( Дмитра Багалія, Дмитра Чижевського, Леоніда Ушкалова ) про життя і творчість Григорія Сковороди, посібники з історії філософської думки в Україні, різноманітні енциклопедичні видання.
Родзинкою нашої виставки є видання « Учитель життя. Сковорода як гасло часу ». Це друга книга із трикнижкового проекту « Сковорода-300» з чудовими нарисами, дослідженнями, інтервю і світлинами ( Київ, 2016 ). Відкриваючи зшиток перший цієї книги Борис Олійник дуже слушно нагадує нам, що Сковорода вчив нас бути господарем на нашій рідній землі, а не ходити в козачках біля столу третіх осіб, які не мають нічого спільного з Україною.

У третій частині нашої виставки представлені літературознавчі видання, художні твори про Григорія Сковороду ( зокрема Тараса Шевченка, Павла Тичини, Володимира Єшкілєва, Леоніда Вишеславського, Івана Драча ), про те, як кияни шанобливо дбають про память нашого видатного мислителя.


Немає коментарів:

Дописати коментар