четвер, 26 квітня 2018 р.

У рамках відзначення 100-річчя Української революції 1917-1921 років бібліотека ім. Петра Панча запропонувала відвідувачам бібліотеки годину історичної правди, присвячену 100-річчю звільнення Донбасу і Криму від більшовиків.


У результаті Берестейської ( Брестської ) угоди, підписаною  УНР з Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною та Болгарією, Україна була врятована  від знищення більшовицькою Росією. Було проголошене припинення війни між австро-угорсько-німецьким блоком та УНР, встановлювалися кордони 1914 року, передбачалося звільнення окупованих територій відразу ж після ратифікації мирного договору, взаємна відмова від контрибуцій.                                                                                                                                

Блискучими діями військ полковника Болбочана протягом кількох днів значна частина Криму  була звільнена ( 21 квітня 1918 р. – Чонгарський міст, 22 квітня 1918 р. – Джанкой, 24 квітня 1918 р. – Сімферополь, 25 квітня 1918 р. -  Бахчисарай ). На жаль, на підставі домовленостей Берестейської угоди німецьке командування зажадало від українських військ припинити бойові дії та вивести українські війська з півострова, що і підтвердили Голова Ради міністрів УНР Всеволод Голубович та військовий міністр Олександр Жуковський.
Донбас  був також досить швидко звільнений українськими війсьми ( 17 квітня 1918 р. - Слов’янськ, 18 квітня 1918 р. – Бахмут, 25-27 квітня 1918 р. – Горлівка, 28 квітня 1918 р. – Дебальцево ).
Крім підготовлених Українським інститутом національної пам’яті тематичних інформаційних матеріалів, з якими ми ознайомили Вас, всім читачам і відвідувачам бібліотеки, хто цікавиться історією українського народу, рекомендуємо звернутися до надзвичайно цікавого репринтного видання – третьої частини « Історії українського війська » ( видання Івана Тиктора, Львів, 1936 ). Для нашої теми, насамперед, важливі сторінки цієї книги, присвячені звільненню Лівобережної України, походу на Крим і боям за донецьку заглибину.                                                                                                          Пропонуємо також книгу Олександра Удовиченка « Україна у війні за державність »                         ( Київ, 1995 ).  У виданні, що тривалий час було під забороною, на документальній основі розкривається роль Українських збройних Сил у боротьбі за нашу державність у 1917 – 1921 рр.
Всім, хто небайдужий до долі соборної і самостійної України, наполегливо рекомендуємо вивчати нашу історію, роль нашої сусідки Росії як держави-агресора. Бібліотека ім. Петра Панча допоможе Вам у пошуках потрібної літератури.








Немає коментарів:

Дописати коментар